Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedna z největších černých staveb v Česku, sklady na okraji Hradce, získala povolení

Dvě skladové haly, které na okraji Hradce před sedmi lety bez stavebního povolení rozestavěla developerská společnost CTP Invest, získaly po letech dodatečné povolení. Šlo o jednu z největších nepovolených staveb v Česku. Investor chce ve stavbě skladů proto od listopadu pokračovat.

CTP Invest haly rozestavěla u výpadovky na Ostravu v době od podzimu 2014 do března 2015. Její následné snahy získat dodatečné povolení neměly úspěch. Až v dubnu roku 2019 se zástupci společnosti domluvili se zastupiteli, že firma dá jako kompenzaci městu 15 milionů korun, a město dá společnosti na oplátku souhlas s využitím městských pozemků pro přístupovou cestu k halám. Právě tento souhlas firmě otevřel cestu k získání dodatečného stavebního povolení.

„Firma městu věnovala dar patnáct milionů korun, který byl využit na stavbu parkoviště u Fakultní nemocnice,“ říká mluvčí Magistrátu Hradce Králové Kateřina Šmídová.  

Policie firmu následně stíhala za pokus o úplatek. Krajské státní zastupitelství později stíhání zastavilo, protože se neprokázalo žádné protiprávní jednání, a policie případ odložila.

Že se jedná o černou stavbu, odhalil před šesti lety hradecký zastupitel Martin Hanousek (Zelení). Ten je z dodatečného udělení stavebního povolení zklamaný. „Pro mě je to celé smutný příběh, firma s hodně penězi nakonec dosáhne svého,“ uvedl pro Českou televizi Hanousek.

„Vzhledem k tomu, že investor splnil veškeré legislativní podmínky a stavba je v souladu s územním plánem, mohl stavební úřad vydat dodatečné stavební povolení, které v říjnu nabylo právní moci,“ zdůvodňuje mluvčí města.

Dodatečného povolení chce firma využít co nejdříve. „Stavět chceme začít hned v listopadu, s termínem dokončení na jaře příštího roku a nastěhování prvních nájemníků,“ uvedl pro ČT ředitel CTP David Chládek. Firma za rozestavěné haly doposud proinvestovala 270 milionů korun, na pokutách za stavbu bez povolení zaplatila 1,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hradec Králové

Štítky černá stavba, CTP Invest, povolení, sklady, Hradec Králové, Česko, stavební povolení, CTP, Martin Hanousek, Česká televize, Ostrava, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedna z největších černých staveb v Česku, sklady na okraji Hradce, získala povolení  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.