Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neházejte do směsného odpadu baterie, mohou se vznítit, apeluje město i hasiči

Nabíjecí akumulátory a elektrozařízení do komunálního odpadu v žádném případě nepatří, upozorňují zástupci města Hradce Králové společně s hasiči. Mohou totiž způsobit požár. K několika takovým už ve městě došlo.

Poškozený obal akumulátoru, vysoká teplota nebo reakce s hořlavou látkou může způsobit vznícení, proto by lidé elektrozařízení a baterie neměli vyhazovat do směsného odpadu, ale do speciálně k tomu určených červených sběrných kontejnerů nebo do sběrného dvora.

„Do kontejnerů na směsný komunální odpad a separaci nepatří ani žádné jiné hořlavé materiály, například jakékoliv nebezpečné odpady nebo nedohašené nedopalky cigaret či popel například z grilů,“ upozorňují zástupci města.

„Kvůli vysokému riziku vzniku požárů do komunálního odpadu určitě nepatří baterie, ať už se jedná o jednoduché monočlánky nebo nabíjecí akumulátory od různých hraček, modelů nebo i mobilních telefonů. A dále určitě nedoporučujeme vyhazovat zbytky hořlavých kapalin, mezi ně patří i různé oleje typu lněný olej nebo fermeš, zde totiž hrozí velké riziko samovznícení,“ doplňuje mluvčí hasičů Martina Götzová.

Podle hasičů jsou právě požáry v plastových odpadních kontejnerech nejčastěji se vyskytujícími požáry. Plastové kontejnery totiž už na většině míst nahradily ty starší ze žárově zinkované oceli, které byly nehořlavé. Nebezpečí hrozí zejména na sídlištích, kde je umístěno více kontejnerů vedle sebe a požár se tam může rozšířit i na další popelnice a následně například na parkoviště nebo další objekty.

Město také zdůrazňuje, že každý je zodpovědný za správné uložení odpadů, které vyprodukuje. Nevhodně vyhozená elektrozařízení v Hradci Králové v minulosti už způsobila několik požárů, například vznícení v popelářském autě. Jen díky všímavosti posádky a rychlému zásahu hasičů nedošlo k vážnějším škodám na majetku a zdraví.

Nevhodně vyhozený hořlavý materiál způsobil také požár na překladišti v areálu Hradeckých služeb v ulici Bratří Štefanů. I v tomto případě se díky protipožárnímu systému a rychlému zásahu hasičů podařilo zabránit větším škodám.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, odpad, hasiči, popelnice, kontejner, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neházejte do směsného odpadu baterie, mohou se vznítit, apeluje město i hasiči  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.