Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autovraky z Hradce postupně mizí. V nejbližších dnech město odtáhne další

Město Hradec Králové už v červnu vyhlásilo válku autovrakům, které dlouhodobě blokují místa na parkovištích v centru i v okrajových částech města a celkově působí dost nevzhledně. Od té doby vedení města nechalo odtáhnout už řadu aut a v nejbližších dnech zmizí dalších patnáct.

Zrezivělé, bez okének a v řadě případů jen na cihlách. Na autovraky v Hradci Králové narazíme prakticky kdekoli. Situaci aktivně řeší i vedení města. Ale jak uvádí náměstek primátora zodpovědný za oblast správy majetku města Pavel Marek (ANO), není to tak jednoduché.

„Před několika týdny jsme vyhlásili válku autovrakům. Existují auta, která vypadají jako autovrak, ale autovrakem nejsou. Proto, aby se pro nás staly autovrakem, musí prohlásit znalec v oboru toto auto za autovrak. Pak ho můžeme odtáhnout k ekologické likvidaci a věc je vyřízená,“ popisuje Marek nejjednodušší příklad.

Přesto se městu podařilo už řadu autovraků odtáhnout. „V nejbližších dnech odvezeme dalších patnáct autovraků z lokalit Edvarda Beneše, Na Potoce, Souběžná, Pražská, Rybova, Sezemická, Sekaninova, Václavkova, Vrbová, Na Přívozu, SND, Stavební a Pod Zámečkem,“ vyjmenovává Marek.

Město má v současnosti vytipováno kolem šedesátky automobilů na odtah. Je to však nekonečný boj. I když se podaří několik vraků ze silnic dostat, hned přibydou další. Vše začíná nálepkou, kterou na vůz nalepí strážníci městské policie. Ta vyzývá majitele k odstranění nepojízdného vozu.

„Nezmizí-li vozidlo ze silnice, zveřejní se výzva k odstranění na úřední desce magistrátu. Po uplynutí dvouměsíční lhůty je vrak zlikvidován na náklady vlastníka komunikace,“ vysvětluje mluvčí policie Eva Kněžourová. Na to má Hradec Králové smlouvu se společností, která se o ekologickou likvidací vraků bezplatně postará. Pokud se majitele vozu podaří dohledat zpětně, můžou po něm být náklady na odstranění vraku vymáhány.

Zatímco v minulosti mohla být jako autovrak označena pouze ta vozidla, která měla velmi poškozenou karoserii nebo jim chyběl motor, od loňského roku je možné jako vrak označit také auto, které má více než půl roku propadlou technickou. Vlastník komunikace pak může takové auto odtáhnout, pokud jeho majitel dva měsíce nereaguje na výzvy o odstranění auta nebo obnovení platnosti technické kontroly.

„Tam dobře komunikujeme s městskou policií, která právě taková auta monitoruje a jakmile všechno proběhne, tak o ně bude postaráno,“ dodává Marek.

Cílem města je zbavit ulice a parkoviště odstavených aut a vraků, které zbytečně překáží. „Vyzývám tím všechny občany, aby se skutečně zamysleli, zda tu autovraky chceme. Pokud nějaký takový vlastní, nemusí z toho mít strach, stačí zvednout telefon a zavolat přímo mě nebo odboru majetku a zjistit, jakým způsobem se o takový autovrak mají postarat,“ říká náměstek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hradec Králové

Štítky autovrak, Hradec Králové, parkování, auto, vrak, silnice, Pavel Marek, ANO 2011, Edvard Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autovraky z Hradce postupně mizí. V nejbližších dnech město odtáhne další  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.