Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji stoupá index rizika v rámci PES. Aktuálně je na hodnotě 72, tedy čtvrtém stupni

Za posledních pět dní v Královéhradeckém kraji roste takzvaný index rizika. Ten se od pondělní hodnoty 63 dostal na dnešních 72. To odpovídá druhému nejhoršímu stupni protiepidemiologického systému. V regionu bylo k dnešnímu dni 2.714 aktivních případů.

Když se podíváme na jednotlivá města v Královéhradeckém kraji, situace se velice rychle zlepšila v Hradci Králové. Za poslední tři dny zde index kles o 12 bodů, na 64. Krajská metropole se tak teoreticky pohybuje ve čtvrtém stupni. Jde o nejlepší skóre v rámci kraje.

Za posledních pět dní se naopak drasticky situace zhoršila v Trutnově. Od pondělí tu index rizika stoupl o rovných 50 bodů. V současnosti zde dosahuje hodnoty 96 ze sta možných. Trutnovsko tak spadá do pátého, tedy nejhoršího stupně PES.

Index rizika v Královéhradeckém kraji (72):

  • Trutnovsko – 96
  • Náchodsko – 76
  • Rychnovsko – 74
  • Jičínsko – 71
  • Hradecko - 64

Podle aktivních případů je pořadí opačné

Když se na situaci v Královéhradeckém kraji podíváme z pohledu pozitivních případů, je pořadí zasažených regionů přesně opačné. Nejméně zasaženým regionem je Trutnovsko, které má 412 pozitivně testovaných lidí. Naopak v Hradci Králové jich je nejvíce – k dnešnímu dni 939.

Aktuálně je v Královéhradeckém kraji potvrzených 2.714 aktivních případ. 385 s COVIDEM-19 v kraje zemřelo, 27.442 lidí se uzdravilo. Kromě Hradecka se počet nemocných drží ve všech okresech pod hranicí 500.

Počet případů nákaz v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 939
  • Náchodsko – 459
  • Jičínsko – 468
  • Rychnovsko – 436
  • Trutnovsko – 412

Situace v nemocnicích se zlepšuje, stále však není vyhráno

Například Fakultní nemocnice Hradec Králové má v plánu začít připravovat odložené operace. „Provoz budeme obnovovat postupně, předpokládáme otevírání dalších operačních sálů a aktivní zvaní pacientů, kteří čekají na výkon, který jsme mohli a museli odložit z důvodu epidemiologické situace,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

V posledních týdnech také klesá počet prováděných testů v Odběrovém centru Fakultní nemocnice Hradec Králové. Zatímco na přelomu měsíce se jejich počty pohybovaly kolem 1.500 denně, nyní počet poklesl pod 1.000 denně.

Podobná situace je v nemocnicích Královéhradeckého kraje. V nich pomáhá více než stovka studentů na takzvaný pracovní příkaz. V některých z nich byla obnovena ambulance. Návrat k plánovaným operacím bude nemocnice realizovat až podle aktuálního vývoje situace.

Podle statistik serveru hlidacstatu.cz se v kraji uvolňují lůžka pro covid pacienty. Aktuálně je volných osm standartních a 16 na odděleních JIP a ARO. Celkem je v Královéhradeckém kraji hospitalizováno 304 pacientů. 38 z nich je bez příznaků, 88 v lehkém stavu, 110 ve středně těžkém a 68 v těžkém stavu.

Případný odchod studentů z nemocnic by ohrozil chod covid oddělení. Na pracovní příkaz jich je v nemocnicích 114

Ačkoliv se situace v Královéhradeckém kraji několik posledních dní zlepšuje, nemocnice jsou stále vytížené. Zdravotnická zařízení tak stále hledají studenty, kteří mohou pomoct současnému personálu. Podle některých nemocnic by odchod současných...

Definice jednotlivých stupňů v rámci PES:

Stupeň č. 1 (0-20): Epidemie je pod kontrolou a počet nově nakažených je velice nízký. Testování a trasování kontaktů je efektivní a hrozí jen malé riziko komunitního šíření.
Stupeň č. 2 (21-40): Objevují se lokální ohniska, která vyžadují protiepidemickou intervenci s ochranou ohrožených skupin.
Stupeň č. 3 (41-60): Šíření pandemie i nemoci sílí, což způsobuje tlak na zdravotnické zařízení. Situace si vyžaduje maximální pozornost počtu hospitalizovaných pacientů.
Stupeň č. 4 (61-75): Počet nakažených v populaci je vysoký. Je významné bezprostřední riziko dalšího zhoršování situace. Trasování kontaktů je omezeno, probíhá komunitní šíření nákazy.
Stupeň č. 5 (76-100): Kapacita zdravotnických zařízení se začíná blížit svému maximálnímu limitu. Počet nakažených je vysoký a rychle přibývá nově pozitivně testovaných. Probíhá komunitní šíření nákazy.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký, kraj, PES, COVID-19, koronavirus, počet, nakažený, aktivní, případ, nemoc, nemocnice, statistika, index, riziko, Královéhradecký kraj, Protiepidemický systém České republiky, okres Trutnov, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji stoupá index rizika v rámci PES. Aktuálně je na hodnotě 72, tedy čtvrtém stupni  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.