Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Případný odchod studentů z nemocnic by ohrozil chod covid oddělení. Na pracovní příkaz jich je v nemocnicích 114

Ačkoliv se situace v Královéhradeckém kraji několik posledních dní zlepšuje, nemocnice jsou stále vytížené. Zdravotnická zařízení tak stále hledají studenty, kteří mohou pomoct současnému personálu. Podle některých nemocnic by odchod současných dobrovolníků mohl znamenat vážné personální komplikace na covid odděleních.

Například Fakultní nemocnice Hradec Králové jedná o výpomoci studentů ze třetích ročníků zdravotnických oborů s Královéhradeckým krajem. „Hledáme cestu, jak skloubit provozní potřeby nemocnic s výukou na středních školách,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Ačkoliv se personální situace v nemocnicích v kraji daří stabilizovat, pořád jsou zařízení závislá na pomoci dobrovolníků. Hlavně pak studentů zdravotnických oborů. Podle vyjádření tiskové mluvčí nemocnic by dokonce hrozil kolaps covidových oddělení, v případě odchodu stávajících studentů.

"Jinými slovy nejsme bez nich schopni zajistit fungování covidových oddělení. Pokud tato možnost bude, využijeme jejich pomoc až do konce nouzového stavu," uvedla za krajské nemocnice mluvčí Lucie Chytilová. V těchto dnech v nemocnicích pracuje na pracovní příkaz 114 studentů. Stále však chybí 320 zdravotníků.

Podle manuálu ministerstva školství mají studenti zůstat v nemocnicích i po otevření jejich škol. Nařízená pracovní povinnost má v tomto případě přednost před samotnou výukou. Nemocnice se tak nemusí obávat, že by stát nebo Královéhradecký kraj studenty z nemocnic stahoval zpět do škol.

"Aktuálně se v krajských nemocnicích léčí s covidem 240 lidí, standartní lůžka jsou naplněná ze 70 procent a intenzivní z více než 80 procent. Situace se lepší jen velmi pozvolna," dodala Chytilová. Nemocnice v Hradci Králové má hospitalizováno přibližně 130 pacientů s covidem, z toho jich je pětatřicet na jednotkách JIP a ARO.

Šíření nákazy v kraji zpomalilo. Index rizika je v regionu 62, tedy čtvrtý stupeň

V Královéhradeckém kraji v posledních dnech zpomalil nárůst pozitivně testovaných. Aktuálně je v regionu 2.925 nemocných. Ve všech okresech se dostal počet nakažených pod hranici jednoho tisíce.

Se zlepšující se pandemickou situací by nemocnice v Hradci Králové ráda postupně začala plánovat například odložené operace. "Předpokládáme další otevírání operačních sálů a aktivní zvaní pacientů, kteří čekají na výkon, který jsme mohli a museli odložit z důvodu epidemické situace. Počítáme, že v závěru listopadu a na počátku prosince obnovíme značnou část našeho provozu," řekl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky nemoenice, Královéhradecký, kraj, personál, student, pracovní, příkaz, vláda, omezení, COVID-19, koronavirus, situace, zdravotnictví, zdraví, nemocnice, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případný odchod studentů z nemocnic by ohrozil chod covid oddělení. Na pracovní příkaz jich je v nemocnicích 114  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.