Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

FOTO | VIDEO: Krajští hasiči se včera kvůli silným dešťům a velké vodě nezastavili, extrémní srážky hrozí i dnes

Včerejší odpoledne bylo tentokrát hodně náročné pro hasiče z Královéhradeckého kraje. Od včerejšího odpoledne evidují přibližně 120 událostí, kdy poskytovali technickou pomoc při odstraňování následků přívalových dešťů. Noc byla sice klidná a vodní toky kulminovaly. Výstraha meteorologů před extrémními srážkami ale platí až do 17. hodiny.

Spolu s výstrahou před extrémními srážkami, je v platnosti až do odvolání výstraha před povodňovou bdělostí. Hladiny na menších tocích mohou dosahovat 1. stupně povodňové aktivity.

Včera odpoledne překonala na více než hodinu druhý stupeň povodňové aktivity řeka Kněžná v Rychnově nad Kněžnou. Večer klesla pod úroveň prvního stupně a vrátila se k běžnému průtoku. Kolem 21. hodiny se dostala na první povodňový stupeň řeka Cidlina v Jičíně. V Královéhradeckém kraji stoupaly hlavně toky na Rychnovsku v podhůří Orlických hor. Aktuálně ale všechny řeky v kraji drží normální hladinu.  

Hasiči měli stovky výjezdů

Hasiči evidují za včerejší den téměř 120 událostí. „ Poskytovali jsme technickou pomoc při odstraňování následků přívalových dešťů. Noc byla naštěstí klidná, aktuálně není v terénu žádná jednotka, která by odčerpávala vodu ve včera zasažených oblastech,“ uvádí mluvčí hasičů Martina Götzová.

Včera museli hasiči čerpat vodu především ze zatopených sklepů. Nejvíce výjezdu bylo mezi 15:00 až 17:00, nejprve v okolí Jičína, Hořic, poté na Hradecku a Rychnovsku.

„Velké množství srážek spadlo na Rychnovsku, kde evidujeme desítky technických pomocí při čerpání zaplavených prostor. V Kostelci nad Orlicí jsme museli zachránit pět lidí ze dvou osobních vozidel, která uvázla na zaplavené silnici. Zatím nemáme informace v souvislosti se silným deštěm v kraji o zraněných lidech," řekla večer Götzová.

Na některých silnicích na Rychnovsku komplikovaly přívaly vody dopravu. V Tutlekách mezi Rychnovem nad Kněžnou a Kostelcem nad Orlicí se rozvodnil potok a zaplavil domy. Škody napáchal také v obci Lupenice, kde voda zaplavila i sportovní areál TJ Sokol.

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí před silným deštěm platí i pro dnešní den. ,,Krajské operační a informační středisko je už od včerejšího odpoledne posíleno, aby zvládalo nápor případných telefonátů," doplňuje Götzová.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky povodeň, velká voda, hasiči, Rychnovsko, sklep, zatopení, výjezd, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Rychnov nad Kněžnou, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Kněžná, Česká obec sokolská, Cidlina, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO | VIDEO: Krajští hasiči se včera kvůli silným dešťům a velké vodě nezastavili, extrémní srážky hrozí i dnes  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.