Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V hradeckém kraji vzniklo pět dekontaminačních stanovišť

V Královéhradeckém kraji tento týden vzniklo pět centrálních dekontaminačních stanovišť. Vybudovali je hasiči a jsou v pěti okresních městech, v Hradci Králové, Trutnově, Jičíně, Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou. Stanoviště se aktivují při naléhavých případech a slouží pracovníkům složek integrovaného záchranného systému (IZS), kteří přišli do kontaktu s pacientem s COVID-19.

"Provizorní stanoviště začala fungovat dnes. Provoz budeme zajišťovat my, a to ve chvíli, když si to vyžádají operační střediska složek IZS," řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Každé stanoviště je vybaveno dezinfekčními prostředky, prostorem pro svlečení ochranných oděvů, jsou tam i šatny a sprchy. Všechna tato zařízení jsou v areálech nyní nevyužívaných městských sportovišť. Stanoviště vznikla na základě dohody se složkami IZS a samosprávami.

V Hradci Králové je v areálu Všesportovním stadionu v Malšovicích. "Místo jsme po dohodě s městem zvolili proto, že se jedná o uzavřený areál a je zde krytý prostor pro převlečení i zázemí pro dezinfikované osoby. Obdobně jsme také volili prostory v ostatních okresech," uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl.

Hasiči jsou připraveni spolupracovat s krajskou hygienickou stanicí. "Na její žádost může jednotka vyjet i k události, kdy je potřeba zajistit například manipulaci a dezinfekci zesnulých osob, u kterých bylo prokázáno onemocnění COVID-19," uvedli zástupci krajských hasičů.

Krajští hasiči zajišťují také sklad ochranných prostředků pro Královéhradecký kraj, který je v centrální stanici v Hradci Králové. Do skladu proudí dodávky ze skladu v Opočínku na Pardubicku. Distribuci z hradeckého skladu organizuje Královéhradecký kraj.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, koronavirus, hasiči, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Trutnov, Náchod, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Krajská hygienická stanice, Všesportovní stadion, Malšovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji vzniklo pět dekontaminačních stanovišť  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.