Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Podmínky na lyžování zatím nejsou ideální. V Královehradeckém kraji jev provozu osm středisek

Možnosti lyžování v Královéhradeckém kraji jsou před koncem letošního roku stále omezené. V provozu je zatím osm středisek. Nejvíce sjezdových tratí nabízejí SkiResort Černá hora - Pec a Skiareál Špindlerův Mlýn. Částečně v provozu jsou ještě krkonošské areály Malá Úpa, Mladé Buky a Strážné a v Orlických horách střediska Říčky a Deštné. Celkem je v hradeckém kraji nyní otevřeno asi 25 kilometrů sjezdových tratí. Na sjezdovkách leží od 20 do 40 centimetrů technického sněhu. Vyplývá to z informací vlekařů.

SkiResort Černá hora - Pec má v areálu na Černé hoře otevřeno sedm kilometrů sjezdovek a v Peci pod Sněžkou dalších pět kilometrů. V provozu jsou tři lanovky a sedm vleků. "Avizované ochlazení nám umožnilo zasněžovat další sjezdovky. A pomáhá také přírodní sníh. Od středy napadlo zhruba pět až deset centimetrů," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Na vrcholu Černé hory a nad Pecí pod Sněžkou vlekaři běžkařům upravili zhruba 20 kilometrů běžeckých tras. Dnes na sjezdovce Javor v Peci pod Sněžkou začne večerní lyžování, které bude od 18:00 do 21:00.

Od soboty 28. prosince by SkiResort chtěl otevřít areály Černý Důl a Velká Úpa. "Předpokládáme, že se podaří rozšířit počet otevřených sjezdovek v rámci celého SkiResortu. Celkem by se tak od soboty mohlo lyžovat až na 16 kilometrech sjezdovek," řekl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Ve Špindlerově Mlýně je v provozu jen třetina sjezdovek

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se lyžuje na 8,5 kilometru sjezdovek, zatímco v plném provozu nabízí skiareál okolo 25 kilometrů sjezdovek. V provozu je pět lanovek, dvě ve Svatém Petru a po jedné na Hromovce, na Medvědíně a na Horních Mísečkách. V medvědínském areálu se lyžuje na červené sjezdovce a na sjezdovkách Turistická a Cvičná louka na Horních Mísečkách. Ve Svatém Petru je v provozu modrá sjezdovka, sjezdovka Hromovka II a Malý hank.

V Malé Úpě na hřebenech Krkonoš jsou v provozu dva vleky a dvě sjezdovky o délce 1,5 kilometru. Ve Strážném u Vrchlabí se lyžuje na necelém půl kilometru sjezdovky, v Mladých Bukách je otevřena jedna sjezdovka dlouhá 600 metrů.

V Říčkách v Orlických horách je v provozu lanovka a otevřena je červená sjezdovka. "Teplota klesla ráno na jeden stupeň pod nulu a okolí pokryla slabá vrstvička nového přírodního sněhu. Areál běží, stejně jako v minulých dnech, v omezeném provozu. Otevřen je ski servis, půjčovna s úschovnou a také občerstvení," uvedl šéf střediska Jan Duffek. V Deštném v Orlických horách je v provozu jedna sjezdovka a čtyřsedačková lanovka.

Od pondělí 16. prosince platí v Krkonoších první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Na hřebenech Krkonoš je asi 20 až 30 centimetru sněhu, více ho je na závětrných svazích. "V polohách nad 1000 metrů nad mořem klesla teplota pod bod mrazu, čímž vznikla na povrchu ledová krusta, na kterou napadlo za posledních 24 hodin asi deset centimetrů nového sněhu," uvedl lavinový specialista horské služby Pavel Cinger.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, FOTO, AUDIO, sjezdovka, Královéhradecký kraj, Černá hora, Pec pod Sněžkou, lyžování, lanová dráha, Malá Úpa, Orlické hory, SKIAREÁL Špindlerův Mlýn, a.s., Mladé Buky, Strážné, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky na lyžování zatím nejsou ideální. V Královehradeckém kraji jev provozu osm středisek  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.