Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Krkonoších platí zákaz pyrotechniky i na Silvestra. Cílem je ochránit divokou zvěř

V Krkonoších letos platí zákaz používání zábavní pyrotechniky na celém území národního parku bez výjimky, a to včetně nadcházejícího období na přelomu roku. V minulosti měly výjimku dvě obce v katastru Krkonošského národního parku (KRNAP), Strážné na Trutnovsku a Malá Úpa, řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Podle něj obce letos o výjimku nežádaly.

Zákaz používání zábavní pyrotechniky platí ze zákona o ochraně přírody a krajiny ve všech čtyřech národních parcích (NP) v ČR celoročně. Jejich zástupci na to upozorňují zvláště před koncem roku, kdy tím lidé ruší divokou zvěř nejvíce.

"Krkonoše jsou specifické v tom, že mají návštěvníky z mnoha zemí světa. Informační kampaň proto vedeme v celé řadě jazyků, včetně ruštiny nebo holandštiny," řekl Drahný.

Za porušení zákazu hrozí pokuty, na místě až do 10.000 korun. "Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění," uvedl Drahný.

Správci národního parku upozorňují i na vypouštění lampionů štěstí, které znečišťují krajinu.

Národní parky společně s ministerstvem životního prostředí vydaly informační plakáty v několika jazykových mutacích, které mají upozornit na možná rizika spojená s používáním zábavní pyrotechniky. Jsou k dispozici v informačních a návštěvnických střediscích národních parků, ale také v místních hotelech, penzionech a kolují po sociálních sítích. V ČR jsou KRNAP, NP Šumava, NP Podyjí a NP České Švýcarsko.

Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v ČR. Rozkládá se téměř na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec. Spolu s polským parkem tvoří KRNAP největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. Patří také k nejnavštěvovanějším národním parkům v ČR.

Autoři

Štítky ČR, rezervace, zábava, pyrotechnika, Krkonoše, národní park, Krkonošský národní park, zábavní pyrotechnika, silvestr, Česko, Správa Krkonošského národního parku, okres Trutnov, Malá Úpa, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších platí zákaz pyrotechniky i na Silvestra. Cílem je ochránit divokou zvěř  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.