Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silničáři v Královehradeckém kraji investovali do modernizace desítky milionů

Silničáři a města v Královéhradeckém kraji letos investovali desítky milionů korun do modernizace techniky pro zimní údržbu. Některé radnice rozšíří zimní údržbu o okrajové městské části, vyplynulo z ankety ČTK. Krajští silničáři budou letos udržovat přes 3500 kilometrů silnic prvních, druhých a třetích tříd. Délka neudržovaných silnic v hradeckém kraji bude 215 kilometrů, stejná jako v minulé zimě.

Stotisícový Hradec Králové, který má před zimou ve skladech 1715 tun posypové soli a stovky tun dalších posypových materiálů, pořídil dvě multikáry na ošetřování chodníků, dohromady za 4,5 milionu korun. "Městské technické služby udržují celkem 343 kilometrů chodníků a cyklostezek a 105 kilometrů vozovek. Jedná se pouze o místní komunikace, je to stejně jako loni," řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Zimní údržba stála město minulou sezonu 9,6 milionu korun.

Například Jičín rozšíří zimní údržbu do městské části Hubálov, která byla připojena k městu letos v říjnu. Technické služby budou v zimě udržovat v Hubálově devět místních komunikací, dají tam také dvě bedny z posypovým materiálem. "O páteřní komunikaci v Hubálově se stará společnost Údržba silnic Královéhradeckého kraje," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

Také v nadcházející zimě si řidiči budou moci na webu této společnosti zjistit aktuální stav zimní údržby v kraji. Frekventované silnice, tedy nejen silnice prvních tříd, se silničáři snaží ošetřovat do tří hodin od zhoršení podmínek, silnice druhé v pořadí do šesti hodin a třetí do 12 hodin.

Silničáři upozornili, že ve zvláštním režimu bude horská silnice mezi Deštným v Orlických horách a Zdobnicí a silnice mezi Peckou a Borovnicí. Silničáři je budou udržovat pouze pluhy. V zimní sezoně bude omezena údržba mostu v úseku mezi Týništěm nad Orlicí a Albrechticemi. Bez údržby silničáři nechávají silnice s malým dopravním významem. Neudržované silnice jsou označené příslušnými značkami.

Také Údržba silnic investovala letos do modernizace techniky, a to zhruba 36 milionů korun. Kromě toho budou mít také jeden nový meteorologický hlásič na silnici I/33 u Černožic.

Sjízdnost v kraji bude třetí sezonu po sobě zajišťovat sdružení tří firem: Údržba silnic Královéhradeckého kraje, Eurovia CS a Sovis CZ. Údržba má ve sdružení dvoutřetinový podíl a zajišťuje zhruba dvě třetiny komunikací spadající do režimu zimní údržby. Drží kontrolu nad hospodařením s posypovými materiály, zajišťuje dispečink a organizaci práce.

Délka neudržovaných krajských silnic se snížila z 301 kilometrů v sezoně 2015/2016 na současných 215,2 kilometrů. V sezoně 2016/17 silničáři neudržovali 286,6 kilometrů cest, o rok později 222,8 kilometrů a minulou sezonu 215,2 kilometrů.

Štítky ČR, silnice, počasí, sjízdnost, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, zima, Hradec Králové, materiál, Hubálov, Eurovia CS, ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s., Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v Královehradeckém kraji investovali do modernizace desítky milionů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.