Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vítr zastavil lanovky v Krkonoších, na Sněžce byl orkán

Silný vítr, který dnes na Sněžce dosahoval až síly orkánu, zastavil lanovky v Krkonoších. Mimo provoz se ocitly oba úseky kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku, kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu a čtyřsedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. Hasiči v hradeckém kraji měli kvůli větru do 14:00 zhruba 40 výjezdů. ČTK to zjistila u hasičů a provozovatelů lanovek.

Energetici dnes odpoledne v Královéhradeckém kraji evidovali čtyři poruchy na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny bylo přibližně 7000 odběrných míst. "Naši technici jsou v terénu a i přes špatné počasí, komplikovaný terén a déšť na opravách stále pracují. Pomáhají nám i pracovníci externích firem," uvedla mluvčí ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu zaznamenala do šesté hodiny ranní nejvyšší náraz větru na území Česka právě Sněžka, kde foukalo rychlostí 157 kilometrů za hodinu. Polská horská služba ráno oznámila rychlost větru na Sněžce 144 kilometrů v hodině. Hranice orkánu je 117,7 kilometru v hodině. Orkán na Sněžce není nijak výjimečný. Letos v březnu při orkánu Eberhard na Sněžce foukalo rychlostí 206,6 kilometru v hodině.

V nižších polohách Královéhradeckého kraje byl vítr výrazně slabší než na hřebenech Krkonoš. Například v Hradci Králové kolem 13:00 vál v nárazech rychlostí téměř 80 kilometrů v hodině. K večeru by měl vítr slábnout, uvedl Dušan Čičman z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Hasiči v kraji dosud zasahovali především u stromů a větví popadaných na silnice."V Jaroměři a v Týništi nad Orlicí jsme zasahovali u stromů spadlých na koleje," řekl mluvčí hasičů Ondřej Sezima.

Autoři | Foto Region-krkonose.cz

Štítky ČR, počasí, hasiči, rekreace, energie, vítr, lanovky, Krkonoše, 2.VERZE, Sněžka, lanová dráha, Královéhradecký kraj, Špindlerův Mlýn, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Medvědín, Černá hora, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr zastavil lanovky v Krkonoších, na Sněžce byl orkán  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.