Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Skiareály v Královéhradeckém kraji jedou naplno, hlásí ideální podmínky

V Královéhradeckém kraji panují výborné podmínky pro lyžování, které by měly vydržet i o víkendu. Lyžuje se v Krkonoších i Orlických horách, ve velkých střediscích je na sjezdovkách přes metr sněhu, upraveny jsou desítky kilometrů běžkařských tratí. Na své si v Krkonoších přijdou i skialpinisté, horská služba v minulých dnech postupně snížila čtvrtý lavinový stupeň na druhý z pěti.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec mají lyžaři k dispozici 43 kilometrů sjezdovek v pěti areálech a další atrakce, jako třeba snowtubingovou dráhu na Formánkách v Janských Lázních. Denně je otevřená Černohorská sáňkařská cesta.

„Na sjezdovkách leží víc než metr sněhu. Kromě denního lyžování je možné vyrazit na večerní lyžování, a to na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou a ve Velké Úpě," řekla mluvčí SkiResrotu Zina Plchová. Pro běžkaře upravují přibližně 60 kilometrů tras v okolí Černé a Světlé hory a Pece pod Sněžkou.

V plném provozu je také největší krkonošské zimní středisko Špindlerův Mlýn, tam lze lyžovat na více 25 kilometrech sjezdovek. „Všechno máme v provozu v ideálních podmínkách, a to i snowpark na Horních Mísečkách a na Hromovce. V každodenním provozu je také večerní lyžování. Upravena je většina běžeckých tratí, asi 60 kilometrů," řekl vedoucí skiareálu René Hroneš. V Krkonoších se lyžuje například i v areálu SKIMU v Horní Malé Úpě, v Herlíkovicích nebo v Mladých Bukách.

Výborné podmínky nabízejí i velké areály v Orlických horách v Deštném a Říčkách. V provozu jsou i ty menší. Pro návštěvníky hor může být nyní zážitkem také setkání s mushery a jejich psy. V Orlických horách se do soboty koná extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long. V Orlických horách leží na hřebenech přes metr sněhu.

PSALI JSME: Extrémní Šediváčkův long pojede v Orlických horách přes 100 musherů 

V Krkonoších platí od středy druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech je kolem dvou metrů sněhu. Ráno bylo na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů minus 13 stupňů Celsia a jasno. V lavinových katastrech, ke kterým patří Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, se mohou uvolnit laviny z nového sněhu a laviny deskové. Podle dnešního hlášení horské služby se možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.

Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. Po silném sněžení v první polovině ledna platil mezi 15. až 18. lednem čtvrtý lavinový stupeň, který bývá v Krkonoších vyhlašován výjimečně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Královéhradecký kraj, lyžování, Krkonoše, Orlické hory, sjezdovka, lavina, Černá hora, Šediváčkův long, Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Bílé Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Královéhradeckém kraji jedou naplno, hlásí ideální podmínky  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.