Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Ozdravovna Mělnická bouda v Krkonoších je po opravě za 20 milionů

Královéhradecký kraj po rekonstrukci otevřel dětskou ozdravovnu Mělnická bouda v Peci pod Sněžkou v Krkonoších. Náklady na letošní přestavbu interiérů boudy dosáhly 16 milionů korun. Před dvěma roky kraj nechal na boudě udělal vnější zateplení za 4,2 milionu korun. Kapacita boudy zůstala na 45 lůžkách, uvedlo hejtmanství.

Mělnická bouda leží ve výšce 1065 metrů nad mořem v lokalitě lyžařského areálu Zahrádky. Je nejvýše položeným lůžkovým zdravotnickým zařízením v ČR. Ozdravovna je součástí krajské příspěvkové organizace Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov, pod níž ještě patří ozdravovny ve Špindlerově Mlýně a ozdravovna v Nemojově u Dvora Králové nad Labem.

Stavbaři na Mělnické boudě od dubna do listopadu především vybudovali sociálních zařízení na jednotlivých pokojích. „Současně jsme vyměnili veškeré rozvody včetně vzduchotechniky, zrekonstruovali jsme kuchyň, jídelnu a školní třídy. Dále jsme pořídili nové vybavení pokojů, jídelny, kuchyně a dětské herny," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Kromě Mělnické boudy má Sdružení ozdravoven a léčeben v Peci pod Sněžkou ještě ubytovací objekty Karkulka, Salomon, Hanzalka a Libuše a správní objekt Růženka. Celkem mají kapacitu 115 lůžek. Po dokončení opravy Mělnické boudy již všech šest objektů prošlo v posledních 15 letech rekonstrukcí.

Hradecký kraj je jediným krajem, který ozdravovny pro děti provozuje. Jezdí do nich alergici, astmatici či děti s chronickými problémy horních cest dýchacích z celé republiky. „Zájem o pobyt dětí v krajských ozdravovnách letos opět stoupl. Za uplynulých 11 měsíců tohoto roku se v nich léčilo více než 2100 dětí. Vloni to byly necelé 2000 dětí," uvedl Cabicar.

Pobyty poskytují ozdravovny na základě návrhu dětského lékaře a po schválení revizním lékařem zdravotní pojišťovny, která pobyt plně hradí. O děti se starají zdravotní sestry, vychovatelky, fyzioterapeuti i dětští lékaři. Při každé ozdravovně je i škola, kam děti během pobytu docházejí na výuku. Děti do šesti let může při třítýdenním pobytu doprovázet rodič nebo jiná dospělá osoba.

Kraj se podílí na provozních nákladech dětských ozdravoven. Ročně jim poskytne příspěvek ve výši zhruba 40 milionů korun.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky správa, zdraví, rekreace, stavby, Krkonoše, Královéhradecký kraj, rekonstrukce, Pec pod Sněžkou, Aleš Cabicar, Česko, TOP 09, Trutnov, Špindlerův Mlýn, Nemojov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ozdravovna Mělnická bouda v Krkonoších je po opravě za 20 milionů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.