Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Lidé začínají hlasovat o Alej roku 2023. Hradecký kraj má deset zástupců

Lidé začínají hlasovat ve 13. ročníku tradiční ankety Alej roku 2023. Celorepublikově mají na výběr z téměř stovky stromořadí. Konkrétně Královéhradecký kraj má deset zástupců, což je nejvíce ze všech zapojených regionů. Ještě v polovině října měl náš region nominovanou pouze jednu alej.

Z hradeckého kraje je například nominovaná Lánského alej v Jaroměři, javorová alej u kamenného portálu ve Zlíči, stromořadí u zámku v Novém Městě nad Metují nebo javorová alej mezi Broumovem a Šonovem.  

„Kolem Lánské aleje chodím skoro každý den. Je tu už dlouho a vždy když jdu okolo, říkám si, jak je krásná a že bych si přál, aby takovýchto alejí bylo více. Má sice jen 10 stromů (5 na každé straně) ale je kouzelná. Doufám, že zde bude stát ještě hodně dlouho,“ uvedl v přihlášce aleje v Jaroměři Tomáš Havelka.   

V minulém roce o Alej roku v regionu bojovalo celkem devět stromořadí. První nominovanou v Královéhradeckém kraji byla Lipová alej ke hřbitovu v Dobrušce. Následně se přidala i alej ke Starému Bělidlu v Babiččině údolí, alej Kateřiny Zaháňské v Náchodě nebo například Javorová alej a Kaštanka v Zlíčí a taky alej u Pomníku jezdecké bitvy 1866 ve Vysokově.     

V celkovém hlasování se nakonec nejlépe umístila Lipová alej ke hřbitovu v Dobrušce. V celorepublikovém měřítku se umístila na desátém místě. 

 

Lidé mohou hlasovat na webu projektu, a to až do 25. ledna. Výsledky, jednu celorepublikovou vítězku a vítěze v každém kraji organizátoři vyhlásí na začátku února.  

„Jsem si jistá, že anketa Alej roku je jeden ze způsobů, jak lze chránit aleje tím, že ukážeme, že o aleje máme zájem ve svém okolí, že jsou oblíbeným místem a že víme o jejich pozitivních funkcích,” vyzývá v tiskové zprávě k hlasování koordinátorka ankety Denisa Hronová

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zibitravelman | Pixabay

Štítky alej, Královéhradecký kraj, anketa, Jaroměř, Zlíč, Dobruška, Nové Město nad Metují, Broumov, Šonov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé začínají hlasovat o Alej roku 2023. Hradecký kraj má deset zástupců  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.