Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stavební investice v hradeckém kraji do října vzrostly více než dvojnásobně

Hodnota stavebních investic v Královéhradeckém kraji, které povolily úřady, za první tři čtvrtletí vzrostla více než dvojnásobně na 31 miliard korun z loňských 13,8 miliardy korun. Nejvíce rostla hodnota chystaných investic do různých nebytových budov a do inženýrských staveb. Vyplývá to z údajů hradecké pobočky Českého statistického úřadu.

V celorepublikovém srovnání byl Královéhradecký kraj hodnotou povolených staveb na nadprůměrném pátém místě. Vyšší hodnotu povolených staveb do konce září vykázaly jen Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Praha a Moravskoslezský kraj.

Na hodnotě nově povolených staveb se v prvních třech čtvrtletích podílely hlavně různé nebytové stavby výrobního i nevýrobního charakteru, jejichž hodnota vzrostla téměř trojnásobně na 16,3 miliardy korun z loňských 5,8 miliardy. Hodnota povolených inženýrských staveb, například silnic či inženýrských sítí, vzrostla na 8,5 miliardy korun z 2,7 miliardy korun. Hodnota bytových staveb vzrostla o pětinu na 6,3 miliardy korun.

Počet vydaných stavebních povolení v kraji do konce září meziročně vzrostl o necelé jedno procento na 3310 povolených staveb. Při výrazně vyšším růstu celkové hodnoty staveb to znamenalo, že investoři začali pořizovat nákladnější stavby. Průměrná hodnota připadající na jednu povolenou stavbu dosáhla 9,4 milionu korun, zatímco loni za první tři čtvrtletí to bylo 4,2 milionu korun.

Mezi hlavní investory v regionu patří Královéhradecký kraj a velká města. Pět okresních měst v kraji letos v souhrnu počítá se zdvojnásobením investic na 1,34 miliardy korun. Zásadní nárůst investic si naplánoval stotisícový Hradec Králové, který chce letos prostavět 699 milionů korun, nejvíc vynaloží na nový fotbalový stadion. Královéhradecký kraj chce letos zdvojnásobit investice do silnic na rekordních 1,49 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Paul Brennan

Štítky ČR, stavby, ČSÚ, Královéhradecký, 3.čtvrtletí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební investice v hradeckém kraji do října vzrostly více než dvojnásobně  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.