Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

S výjimkou pro opatovickou elektrárnu nesouhlasíme, vzkázal Královéhradecký kraj

Elektrárna Opatovice žádá o výjimku na emisní limity – učený limit pro uvolňování oxidu dusíku by po schválení výjimky mohla překračovat dalších osm let a limit pro rtuť dalších šest let. Vedení Královéhradeckého kraje je však ostře proti.

„Nesouhlasíme s udělením výjimky z emisních limitů pro Elektrárny Opatovice tak, jak o ní bylo požádáno, zejména z důvodu délky tohoto období – oxidy dusíku na osm let a rtuť na šest let. Budeme i nadále žádat doplnění podkladů pro správní řízení ze strany elektrárny o hodnocení zdravotních rizik pro udělení této výjimky,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Také organizace Greenpeace považuje požadovanou výjimku za příliš dlouhou.

Opatovická elektrárna leží od krajské metropole jen pár kilometrů, i proto vedení Královéhradeckého kraje požaduje, aby co nejdříve skončila ‚doba uhelná‘ a elektrárna v blízké době přešla z uhlí na zemní plyn.

O udělení výjimky bude rozhodovat Krajský úřad Kraje Vysočina. Výjimku měl původně řešit Krajský úřad Pardubického kraje, v březnu ale ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti pardubického krajského úřadu a spis postoupilo Krajskému úřadu Kraje Vysočina.

„Žádáme Krajský úřad Kraje Vysočina, aby při svém rozhodování zohlednil sociální, environmentální i ekonomické dopady, které by mohly zapříčinit odložení investic do nových kotlů, ale i zvýšení cen elektřiny a tepla pro koncové odběratele a také nerentabilitu dalšího provozu elektrárny,“ říká Bělobrádek. Ve čtvrtek 1. července mají kraje o situaci společně jednat.

Podle mluvčí Elektrárny Opatovice Hany Počtové by společnost kvůli splnění limitů musela vynaložit vysoké náklady, ale vliv na životní prostředí by byl jen malý. Společnost také uvedla, že v letech 2014 až 2016 investovala do modernizace kvůli splnění limitů 2,7 miliardy korun. Limity platné od roku 2021 byly ale vydané až po provedení rekonstrukce, v roce 2017. Aby společnost splnila tyto aktuální limity, musela by investovat další necelou miliardu – zhruba 420 milionů, aby vyhověla limitům oxidů dusíku, a 350 milionů, aby snížila hladiny rtuti vypouštěné do ovzduší.

Čas, který by v případě udělení výjimky elektrárna získala, chce podle mluvčí využít na určení správné technologie, její instalaci a uvedení do provozu.

Bude v Opatovicích spalovna?

Jednou z cest k modernizaci Elektrárny Opatovice má být zvažovaná spalovna odpadu. Ta by nahradila část výroby energie z uhlí. Zatímco obce Opatovice nad Labem a Čeperka v minulých letech v referendu záměr výstavby spalovny odmítly, Pardubice jsou plánu nakloněné.

„Služby města Pardubic si nechaly zpracovat odpadovou studii, z které v podstatě vychází, že pro nás by Zařízení pro energetické využití odpadu bylo nejlepším řešením. Co se týče komunálního odpadu, který se už nedá vytřídit, by to asi bylo nejefektivnější," uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO). Pokud by spalovna v Opatovicích nevznikla, musely by Pardubice podle něj zřejmě časem vozit odpad ke spálení do podobných zařízení například v Praze, Mělníku nebo Brně, což by bylo nákladnější.  

Elektrárna si zpracovala pro záměr studii bilance odpadů a postupně jedná s městy v dojezdové vzdálenosti. „Změny v odpadové legislativě zásadně ovlivnily smýšlení vedení měst a obcí a vedly k přehodnocení možností nakládání s komunálním odpadem," uvedla mluvčí elektrárny Hana Počtová.

Hradec Králové, kam Elektrárny Opatovice dodávají podstatnou část vyrobeného tepla, se nyní snaží získat co nejvíce podkladů, aby se mohl kompetentně rozhodnout, řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Elektrárna Opatovice patří ke skupině Energetický a průmyslový holding, jejíž majoritním vlastníkem je Daniel Křetínský. Elektrárna dodává teplo do 63 tisíc domácností ve městech včetně Hradce Králové. V provozu je od roku 1960.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elektrárny Opatovice | Zdroj ČTK

Štítky Elektrárny Opatovice, emise, výjimka, Královéhradecký kraj, rtuť, oxidy dusíku, spalovna, elektrárna, Elektrárna Opatovice nad Labem, dusík, krajský úřad, Pavel Bělobrádek, Kraj Vysočina, Pardubice, Greenpeace, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S výjimkou pro opatovickou elektrárnu nesouhlasíme, vzkázal Královéhradecký kraj  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.