Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budoucí hejtman Červíček bude mít pět náměstků. Koaliční smlouva se podepíše příští týden

O podobě nové koalice se v Královéhradeckém kraji mluví od pondělí. Česká pirátská strana se nakonec rozhodla přidat se k vítězi voleb. Koaliční smlouva vítězné koalice skládající se z ODS, STAN a Východočechů, Pirátů, Koalicí pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj se podepíše příští týden.

Na dnešní tiskové konferenci zástupci jednotlivých politických subjektů potvrdili, že mají jasno v tom, jak si rozdělí židle v radě kraje. Vítězná koalice získá čtyři, Piráti dostanou tři posty a koalice s TOP09 a Lidovci každá po jednom.

Prvním náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje se stane lídr Pirátů Pavel Bulíček, ten bude zodpovědný za investice. Životní prostředí bude spravovat Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), co by druhý náměstek. Martina Berdychová (Východočeši), která měla na starosti školství nově povede odbor sociálních věcí. Ekonomiku bude míst na starosti Rudolf Cogan (STAN) a školství si vezme na starosti Arnošt Štěpánek (Piráti). Zdravotnictví pak dostane Zdeněk Fink (HDK), exprimátor Hradce Králové a lékař.

Martina Červíčka, coby nového hejtmana Královéhradeckého kraje a bývalého náměstka pro dopravu nahradí v jeho funkci Václav Řehoř (ODS). Ten na kraji poslední čtyři roky vedl finance.

„Koaliční smlouvu podepíšeme během příštího týdne,“ potvrdil dnes odpoledne lídr vítězné koalice a budoucí hejtman Martin Červíček (ODS).

Koalice s tolika členy nebude fungovat, zní z opozice

Už na začátku týdne se hnutí ANO vyhradilo proti připravované koalici. Podle lídra ANO Jaromíra Dědečka nebude fungovat. Podle jeho slov je sestavení koalice z tolika politických stran nesmysl. „Myslím si, že členové koalice nebudou své koaliční partnery ani schopni vyjmenovat kolik jich je,“ řekl.

Hnutí ANO stejně jako minulý rok končí v opozici. Ve volbách se umístilo na druhém místě s rozdílem 1,5% za vítěznou koalicí ODS, STAN a Východočechů.

VOLBY 2020: Současná koalice je chybou. Nebude fungovat, tvrdí lídr ANO Dědeček

Včera odpoledne Hradecká Drbna psala o tom, že je jasno o nové vládnoucí koalici. Tu bude tvořit vítězná koalice tvořená ODS, STAN a Východočechů společně s Koalicí pro Královéhradecký kraj, Spojenci pro Královéhradecký kraj a Piráty. Celkem se...

Podle Martina Červíčka, coby nového hejtmana Královéhradeckého kraje je to v pořádku. Sám bude mít pět náměstků, což je podle jeho slov v takovém počtu koaličních partnerů normální. "Je to tak nastavené s ohledem na význam jednotlivých kompetencí a na zastoupení politických subjektů v koalici," komentoval budoucí hejtman zvýšení počtu náměstků. V současném vedení kraje jsou náměstci čtyři.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Hyndráková

Štítky volby, 2020, Královéhradecký, kraj, hejtman, náměstek, rozdělení, rada, koaliční, smlouva, dohoda, podpis, tisková, konference, koalice, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, koaliční smlouva, Česká pirátská strana, ODS, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí hejtman Červíček bude mít pět náměstků. Koaliční smlouva se podepíše příští týden  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.