Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2020: Současná koalice je chybou. Nebude fungovat, tvrdí lídr ANO Dědeček

Včera odpoledne Hradecká Drbna psala o tom, že je jasno o nové vládnoucí koalici. Tu bude tvořit vítězná koalice tvořená ODS, STAN a Východočechů společně s Koalicí pro Královéhradecký kraj, Spojenci pro Královéhradecký kraj a Piráty. Celkem se jedná o desítku politických hnutí a stran. To podle lídra ANO Jaromíra Dědečka nebude fungovat.

„Myslím si, že členové koalice nebudou své koaliční partnery ani schopni vyjmenovat kolik jich je,“ řekl k nové koalici lídr hnutí ANO Jaromír Dedeček. Ten podobně jako v ostatních krajích skončí v opozici. V oficiálním prohlášení strany se ostře opřel do Martina Červíčka, ten se má stát novým hejtmanem Královéhradeckého kraje. Jeho jednání údajně není férové.

„Kde jsou jeho prohlášení, že na vládnutí v kraji by se měly podílet nejsilnější subjekty? Jeho slovo prostě nemá a bohužel nikdy nemělo žádnou váhu,“ řekl Dědeček. Sám Martin Červíček řekl po sčítání hlasů, že není čas na politikaření, že je třeba vytvořit stabilní koalici, která bude fungovat. To se podle lídra ANO nestalo.

Podle předběžné dohody dojde ke spojení čtyř politických skupin. Ty jsou tvořené celkem z deseti politických stran. Kraj by tak mělo vést ODS, STAN, Východočeši, Piráti, KDU-ČSL, VPM, Nestraníci, TOP 09, HDK a LES. Samo ANO se chtělo spojit s ČSSD a Piráty. Hnutí dokonce bylo ochotné vzdát se postu hejtmana ve prospěch lídra strany Pavla Bulíčka. Piráti se však na poslední chvíli přiklonili k nabídce Martina Červíčka.

„Skoro se mě chce říct: není to málo Antone Pavloviči? Všeobecně se vědělo, že sedmičlenná protibabišovská koalice v uplynulých čtyřech letech nefungovala. S deseti členy to bude podstatně horší,“ řekl Dědeček.

Podle hnutí ANO je postup ODS při vyjednávání koalice neseriózní. Podle Jaromíra Dědečka už před volbami došlo k několika schůzkám, na kterých Červíček potvrzoval zájem o společné koalici ODS a ANO.

Máme společnou vůli k vytvoření stabilní koalice, tvrdí Červíček

„Po několika jednáních jsme se shodli, že máme společnou vůli a budeme jednat o vytvoření stabilní koalice pro další rozvoj Královéhradeckého kraje,“ řekl včera odpoledne po podpisu dohody Martin Červíček (ODS). Zároveň potvrdil, že se stane hejtmanem.

V radě Královéhradeckého kraje by se měl objevit Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Spojenci pro Královéhradecký kraj navrhli do rady exprimátora krajské metropole Zdeňka Finka (HDK).

Situaci vyřešila Česká pirátská strana. O podobě vládnoucí koalice ve finále rozhodovala právě ona. Čekalo se pouze na to, zda se přikloní k ANO a ČSSD nebo vítězi voleb. ČSSD tak po dvanácti letech ve vedení kraje skončí v opozici. Stejně tak jako ANO, které bylo v opozici i poslední čtyři roky.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Jaromír Dědeček

Štítky volby, 2020, Královéhradecký, kraj, ANO, koalice, vyjednávání, Dědeček, Červíček, fungování, strany, vedení, ANO 2011, Královéhradecký kraj, ODS, Jaromír Dědeček, Česká pirátská strana, Martin Červíček, Starostové a nezávislí, Drbna.cz, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

jan kyanka

Do měsíce se poperou o koryta.

Středa, 7. října 2020, 07:10Odpovědět

Vaclav Cerveny

Soudruzi, máte to marný, máte to marný,máte to marný!

Úterý, 6. října 2020, 19:35Odpovědět

Václav Hlaváč

Takže vrták...........

Úterý, 6. října 2020, 17:57Odpovědět

Vaclav Mazanek

Jo červíček to je nezmar vrtá a vrtá ?????

Úterý, 6. října 2020, 17:33Odpovědět

VOLBY 2020: Současná koalice je chybou. Nebude fungovat, tvrdí lídr ANO Dědeček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.