Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2020: Volby se blíží. Jak správně odvolit v krajských i senátních volbách?

Den voleb je tady. Dva dny budou lidé rozhodovat, koho poslat do vedení Královéhradeckého kraje a do lavice v horní komoře Parlamentu České republiky. Hradecká Drbna přináší stručný přehled o tom, jak a kde volit.

Standardní termíny hlasování jsou v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 08:00 do 14:00. Samotné sčítání hlasů se uskuteční hned po uzavření všech volebních místností. Výsledky jsou známe standardně během odpoledne, nejpozději večer.

Volby do krajských zastupitelstev

V krajských volbách volíme zastupitele na další čtyři roky. Případné mandáty si mezi sebe rozdělí politické strany a hnutí s více než pěti procenty hlasů. V Královéhradeckém kraji vybíráme celkem z 11 politických uskupení, dohromady jde o 18 politických stran. Jejich přehled jsme čtenářům přinesli minulý týden.

ČTĚTE TAKÉ: Krajské volby se blíží. Tohle jsou koalice a strany, které se ucházejí o místo v zastupitelstvu

Jak vyplnit volební lístek

Do volební obálky volič vkládá vždy pouze jeden hlasovací lístek strany, hnutí či koalice, které chce dát hlas. Na tomto zvoleném lístku lze takzvaně kroužkovat. Tím, že volič zakroužkuje konkrétního kandidáta, získá preferenční hlas v rámci jednoho hlasovacího lístku. Takové kroužky lze použít pouze čtyři. Pokud žádný preferenční hlas člověk neudělí, volí tím celou stranu nebo hnutí.  

Hlasovací lístky by měli voliči obdržet nejpozději do tří dnů před konáním voleb na adresu trvalého bydliště. Pokud se tak nestalo, zde si v den konání voleb vyzvednou náhradní u volební komise.

Volby do senátu

V Královéhradeckém kraji letos volíme i kandidáty do horní komory Parlamentu České republiky. Volit se bude v celkem třech obvodech: Trutnov (39), Hradec Králové (45) a Rychnov nad Kněžnou (48). V těchto třech obvodech budou voliči vybírat z celkem 23 zájemců.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo v Královéhradeckém kraji usiluje o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam

V senátních volbách volíme 1/3 senátorů na dalších šest let. Z každého volebního obvodu do lavice zasedne jeden zástupce. Celkem se v celé České republice jedná o 81 obvodů. Vyhrává kandidát, který v obvodu získá nadpoloviční počet hlasů. Pokud tuto podmínku nesplní ani jeden z nich, vypíše se náhradní kolo voleb, do kterého nastoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Jak vyplnit volební lístek

Stejně jako u voleb do krajských zastupitelstev, i v tomto případě se do obálky urny vhazuje pouze jeden hlasovací lístek. Ten volič žádným způsobem neupravuje ani nevyplňuje – každý z kandidátů má svůj vlastní.

V senátních volbách mohou volit pouze občané starších 18 let s trvalým pobytem v daném obvodu.

VOLBY 2020: Ve středu volí lidé v karanténě. Jak na to?

Letošní volby jsou specifické v tom, že budou volit i lidé, kteří mají nařízenou karanténu. Pro tyto voliče jsou připravené tři možnosti: DRIVE-IN volby, přenosné hlasovací schránky a hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb....

Jak se zorientovat ve volební místnosti?

Volič po příchodu do volební místnosti musí prokázat svou totožnost a občanství České republiky, a to platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Volič, který je občanem jiného státu Evropské unie, se prokáže Průkazem o povolení k trvalému pobytu nebo Potvrzením o přechodném pobytu, popřípadě cestovním dokladem.

V případě, že bude volič vybírat kandidáta jak v krajských, tak senátních volbách, dostane dvě obálky s razítkem města. První bude šedá, druhá žlutá. Šedá obálka se týká hlasovacích lístků pro volbu do zastupitelstva Královéhradeckého kraje – tedy těch šedých. Do žluté obálky patří hlasovací lístek žluté barvy, tedy kandidát do senátu.

Možnost hlasovat mimo své trvalé bydliště mají pouze voliči, kteří si s dostatečným předstihem zařídili takzvaný voličský průkaz. O ten bylo možné zažádat nejpozději do 30. září na obecním úřadě.

Hygienická opatření

Oproti minulým volbám jsou ty letos specifické v tom, že je třeba dodržovat veškerá hygienická nařízení. Do volební místnosti je možné vstoupit pouze s rouškou nebo jinou ochranou nosu a úst. Tu bude možné sundat jen na výzvu volební komise při prokazování totožnosti. Před vstupem bude umístěna dezinfekce a samozřejmostí je i dodržování dvoumetrových rozestupů.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky volby, 2020, Královéhradecký, kraj, návod, zastupitelstvo, senát, volební, místnost, přehled, politika, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Královéhradecký kraj, Česko, Parlament České republiky, volební místnost, Drbna.cz, Evropská unie, Senát Pa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Volby se blíží. Jak správně odvolit v krajských i senátních volbách?  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.