Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Velká okresní města už mají sečteno. Jičín i Hradec ovládlo ANO

, aktualizováno 24. září 2022, 21:43

V letošních komunálních volbách uspěli v Rychnově nad Kněžnou Nezávislí za Rychnov. Hlas jim dalo 40,08 procenta voličů. Strana získala devět mandátů. Nejvíce hlasů obdržel starosta Jan Skořepa. Náchod ovládl Jan Birke. V Trutnově má nejvíc mandátů ODS a v Hradci Králové zvítězilo ANO. Stejně tak i v Jičíně.

Volební účast v Rychnově nad Kněžnou byla 42,27 procenta.

V Rychnově nad Kněžnou lidé volili z jedenadvaceti zastupitelů v jednom obvodě. Přes dvacet sedm tisíc hlasů dostali Nezávislí za Rychnov. Na druhém místě skončila s více jak čtrnácti tisíci hlasy a čtyřmi mandáty Občanská demokratická strana. Více jak osm a půl tisíce hlasů obdržela SPD, která bude mít tři zastupitele.

„Lidé asi vidí, že pro město něco děláme a hlasy to ocenili," řekl současný rychnovský starosta Jan Skořepa. Pro následnou koalici chtějí Nezávislí za Rychnov oslovit dvě strany.  Jedním z koaličních partnerů by údajně mohla být ODS. „Pokud s námi budou chtít jít, postavíme pohodlnou většinu," dodal. Do čela města hodlá Skořepa opět kandidovat. 

Starostenský mandát obhájil v Náchodě počtvrté Jan Birke

V Náchodě se zúčastnilo voleb 46,28 procenta voličů.

Voliči v Náchodě volili sedmadvacet zastupitelů. Dvanáct mandátů v zastupitelstvu získali členové ČSSD a nezávislí kandidáti bez politické příslušnosti, pod názvem Jan Birke pro Náchod. Hlas dostali od více jak čtyřiašedesáti tisíc voličů. Funkci starosty tak opětovně obhájil Jan Birke, který je v čele Náchoda už od roku 2010.

„Chci velmi poděkovat našim voličům, díky nim jsme takto drtivě zvítězili. Vnímám to jako vysvědčení za práci, kterou na radnici odvádíme," sdělil starosta Jan Birke.

Druhé je ANO 2011, které má mandáty čtyři. Třetí skončila koalice Za moderní Náchod, která je tvořena z Pirátů, TOP 09 a strany Zelení a nezávislí.

Trutnov ovládla ODS

V Trutnově odvolilo 39,99 procenta voličů.

V Trutnově se volilo třiatřicet zastupitelů. Nejvíce mandátů, tedy jedenáct, obsadí ODS. Od voličů dostala téměř dvaaosmdesát tisíc hlasů. ANO 2011 má na druhém místě s devíti mandáty šedesát sedm tisíc hlasů od voličů. Třetí místo si vysloužila Volba pro město, která získala čtyři mandáty.

VOLBY 2022: Vyjednávat o nové koalici se bude ještě dnes. V nejhorší pozici je hnutí ANO. Skončí v opozici?

Žádný z námi oslovených lídrů v Hradci Králové nevyloučil, že se o nové koalici začne vyjednávat už dnes. V nejhorší pozici pro sestavení vládnoucí koalice je hnutí ANO, se kterým většina stran odmítá spolupracovat. Reálně je možné, že se bude...

Lidé v Hradci dávali hlasy hnutí ANO

Volební účast v Hradci Králové skončila na 42,21 procentech.

V Hradci Králové zvítězilo opět hnutí ANO. Od voličů dostalo přes čtvrt milionu hlasů. V zastupitelstvu obsadí třináct mandátů. Na druhém místě je koalice HDK a TOP 09, která má mandátů sedm a třetí skončila ODS s pěti mandáty.

ANO volili i lidé v Jičíně

V Jičíně odvolilo 46,66 procenta voličů.

Celkem sedm mandátů a skoro osmadvacet tisíc hlasů, dostalo od voličů hnutí ANO 2011 V Jičíně v čele se starostou Janem Malým. „Jsem spokojený, když hnutí ANO vyhrálo. Byl jsem v čele kandidátky, budu kandidovat na starostu," řekl Jan Malý.

Patrioti a sportovci Pro Jičín, kteří skončili druzí, mají čtyři mandáty v zastupitelstvu. Třetí místo obsadilo Sdružení pro Jičín.

Ohodnoť článek

Foto Jan Faltus

Štítky volby, 2022, Rychnov nad Kněžnou, Nezávislí za Rychnov, Náchod, Jan Birke, ANO 2011, Jičín, Hradec Králové, ODS, Jan Skořepa, Trutnov, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Velká okresní města už mají sečteno. Jičín i Hradec ovládlo ANO  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.