Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jičínu se podařilo splatit zimní stadion. Radnice je tak bez dluhů

Město Jičín zaplatilo poslední splátku ze svého dluhu na zimní stadion. Radnice za novou halu zaplatila 110 milionů korun. 20 milionů šlo z vlastní kapsy, zbytek pokryla půjčka. V minulém roce se městu rozpočtově dařilo. Díky doplacení úvěru je nyní radnice zcela bez dluhů.

Zimní stadion v Jičíně se otevřel v roce 2011. Hala vznikla rekonstrukcí staré ledové plochy. Ta se kompletně zastřešila, vybudovalo se zázemí a postavila restaurace. Současný stadion pojme 636 diváků, 500 z nich si může během zápasu sednout.  

Historie městského hokeje začala na rybníku 

První hokej se hrál v Jičíně ještě daleko před tím, než byla vybudovaná první umělá ledová plocha. Postačil k tomu rybník Kníže, který je od dnešní zimní haly jen pár metrů daleko. První zápas na speciálně vyrobené hrací ploše se odehrál až v lednu 1950. V následujících letech byly postaveny i šatny, vysoké mantinely, malá tribuna a zázemí.  

Město mělo moderní ledovou plochu, ale hokejový tým přestal hrát. Postupem času se o nové sportoviště město přestalo starat. Když se jičínští hráči rozhodli k hokeji vrátit, bylo už pozdě. Kvůli nevyhovujícímu stavu kluziště byl místní tým odkázán na hostování v Lomnici a Novém Bydžově.  

První velký zápas Jičín zažil až v prosinci roku 1994, kdy na novém kluzišti nastoupil proti Jiskře Bernartice. Tato ledová plocha fungovala v Jičíně až do listopadu roku 2011, kdy ji město přestavilo na halu, která vypadá jako převrácená loď. V ní hrají hráči dodnes.  

V zimní hale mělo vzniknout očkovací centrum  

Královéhradecký kraj už v minulosti vytipoval několik měst, ve kterých by měla vzniknout velkokapacitní očkovací centra. Jedním z nich se stal i Jičín. Hala však narazila na hygienické podmínky, které nebyla schopna splnit. Radnice proto očkovací centrum vybuduje v tělocvičně Masarykovy obchodní akademie. Stejnou situaci musel řešit například i Trutnov.  

Sportovní hala nesplnila hygienické podmínky. Velkokapacitní centra v Jičíně a Trutnově vzniknou v tělocvičnách

Královéhradecký kraj už v minulosti vytipoval několik měst, ve kterých by měla vzniknout velkokapacitní centra. Jedním z nich se stal i Jičín, zde bylo v plánu očkovat na místním zimním stadionu. Nyní se ale ukázalo, že by hala neposkytovala...

 

Městu se finančně dařilo  

"Město i v covidovém roce udrželo kladné hospodaření. Příjmy města loni dosáhly 531 milionů korun. Výdaje proti plánovanému rozpočtu klesly o sedm procent. Hlavním důvodem byl dopad epidemie covidu-19, který paralyzoval například kulturní aktivity," řekl dnes mluvčí radnice Jan Jireš.  

Loňský rok tak nakonec skončil s rozpočtovým přebytkem ve výši 20,5 milionu korun. Ty už radnice rozdělala do několika svých projektů. Jedním z nich je například výměna elektroinstalace a světel ve sportovní hale. Ta by se mohla dočkat i zateplení. 

Ohodnoť článek

Foto VCES

Štítky stadion, led, plocha, kluziště, Jičín, dluh, finance, hokej, hala, zimní stadion, ledová plocha, pandemie covidu-19, Masarykova obchodní akademie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičínu se podařilo splatit zimní stadion. Radnice je tak bez dluhů  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.