Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopingovou kauzu hokejistů Hradce Králové začala řešit disciplinární komise

Disciplinární komise hokejové extraligy zahájila s Hradcem Králové řízení kvůli dopingu trojice hráčů. Od klubu si vyžádala písemné vyjádření. Kauza může zůstat nevyřešená až do konce sezony.

Disciplinární komise musí počkat na pravomocný rozsudek Národního rozhodčího soudu. "Musím říct, že jde o velmi složitou kauzu hlavně z procesního hlediska. Disciplinární komise minulé úterý zahájila s klubem Mountfield Hradec Králové disciplinární řízení a vyzvala ho, aby ve lhůtě 21 dní zaslal písemné vyjádření k tomuto případu," uvedl ředitel extraligy Martin Loukota. "Národní rozhodčí soud řešil vinu či nevinu hráčů, zatímco disciplinární komise extraligy má podle směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice klubu udělit přiměřený trest," řekl.

Obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl dostali od Národního rozhodčího soudu shodně desetiměsíční trest od data pozitivního nálezu a 9. února se mohli vrátit do hry. "Podle našich informací se Antidopingový výbor České republiky ve všech třech rozhodnutích odvolal a požádal ještě o odkladný účinek. V tomto je ten případ velmi složitý. Členům disciplinární komise je k dispozici právní zástupce Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, aby z procesního hlediska bylo vše v pořádku," uvedl Loukota.

"Nevíme, kdy bude ustanoven odvolací senát a kdy rozhodne o odkladném účinku. Jestli ho uzná, nebo neuzná. V případě, že ho uzná, nebude splněna základní a nutná podmínka pro to, aby disciplinární komise měla tři pravomocné rozsudky," vysvětlil Loukota, že do té doby nelze o trestu pro východočeský klub rozhodnout.

Dopingová kontrola v průběhu loňského semifinále play off u všech tří hráčů odhalila zakázané látky, které se jim do těla dostaly z výživového doplňku. Antidopingový výbor nesouhlasí s desetiměsíčním trestem, který hokejisté dostali, a žádá pro přísnější postih.

"Jsme znepokojeni, že to tak strašně dlouho trvá. Ale musíme respektovat to, že tu máme rozhodnutí, došlo k odvolání, a dokud nebude rozhodnuto, tak je situace taková, jaká je. Celá kauza ukazuje na to, že ty dokumenty, jako je jednací řád Národního rozhodčího soudu, nejsou určitě dokonalé," uvedl Loukota.

"My jsme si zjišťovali i celosvětově, jestli se něco takového stalo, ale na žádný případ jsme nenarazili. Antidopingový výbor České republiky zjišťuje v průběhu toho řízení, že opravdu jsou tam věci, které je potřeba zlepšit, aby to rozhodování bylo rychlejší a my jako extraliga jsme nebyli poškozováni, jak dlouho to rozhodování Národního rozhodčího soudu trvá," konstatoval Loukota.

Trio hráčů Východočechů mělo pozitivní test během semifinálové série s Vítkovicemi. Právě s těmi bude Mountfield bojovat od středy v předkole play off, aniž by bylo o kauze rozhodnuto. "Ta série určitě bude vyhrocená i kvůli tomu, co se stalo v minulosti," řekl Loukota, podle něhož je případný trest v rukou disciplinární komise.

"Nemůžu predikovat, jestli to bude nějaký trest zpětně nebo dopředu. Výsledky ročníku 2022/23 jsou schválené a je v té směrnici pro kontrolu a postih dopingu napsáno, že klubu má být udělena přiměřená sankce. Uvidíme, jaká nakonec bude," dodal Loukota.

Průtahy se nelíbí ani generálnímu partnerovi extraligy, společnosti Tipsport. "My věříme, že se to podaří českému hokeji vyřešit, ale je to věc, která může mít dopad na reputaci extraligy a hokeje. Na druhou stranu my jako dlouholetý partner českého hokeje nemáme důvod, proč bychom dál nevěřili v to, že se i tento případ povede vyřešit. Sledujeme to pečlivě, požadujeme co nejrychlejší vyřešení, ale zůstáváme neochvějnými partnery českého hokej, který se, doufám, bude s podobnými kauzami v budoucnosti potýkat co nejméně," uvedl vedoucí komunikace Tipsportu Václav Sochor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HCHK

Štítky Sport, hokej, extraliga, Hradec Králové, doping, disciplinární

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopingovou kauzu hokejistů Hradce Králové začala řešit disciplinární komise  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.