Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové podepsal smlouvu se správcem stavby na vybudování nového fotbalového stadionu

Vedení Hradce Králové dnes podepsalo smlouvu se společností Arcadis Czech Republic. Ta bude mít na starosti správcovství stavby nového fotbalového stadionu. Město jí zaplatilo 31,8 milionu korun. Do konce srpna chce připravit dokumenty pro vyhlášení výběrového řízení na firmu, která stadion postaví.

„Aktuálně připravujeme studii, která bude splňovat městem zadané podmínky. Výsledkem by měl být plán multifunkčního fotbalového stadionu,“ řekl dnes Hradecké Drbně Pavel Obermajer, projektový manažer společnosti Arcadis. Nový stadion se tak bude ve finále od toho původně naplánovaného lišit.

Společnost chce připravit veškerou dokumentaci tak, aby bylo možné koncem srpna vyhlásit výběrové řízení na firmu, která stadion postaví. „Na jednání zastupitelstva 31. srpna chceme výběrové řízení vyhlásit,“ řekl dnes primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Správce stavby bude mít jednak za úkol připravit dokumenty pro vyhlášení soutěže. Dále bude dohlížet na práce během uprav projektu, tak aby zhotovitel nepřesáhl domluvenou částku. Současně bude mezi jeho povinnosti patřit činnost technického dozoru stavebníka a koordinátora bezpečnosti ochrany a zdraví při práci.

O termínech se zatím bavit nedá

Podle vedení města i společnosti Arcadis se o termínech zatím nedá mluvit. Prozatím není datum dokončení, a dokonce ani termín zahájení prací na novém stadionu. Podle primátora se bude harmonogram odvíjet i podle případných odvolání firem, které zakázku nevyhrají. „Pokud se někdo odvolá termín nestihneme. To jsou věci, které neovlivníme,“ řekl primátor.

„Podle starého projektu se můžeme orientačně bavit o termínu dostavění koncem roku 2022. Je to však pouze odhad, reálně to nyní nikdo neřekne,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

Finance jsou připravené, stačí stavět

Stavba nového stadionu musí podle podmínek města vyjít maximálně na 605 milionů korun bez daně. 31,8 milionu korun radnice zaplatí správci stavby, zbytek půjde přímo na samotné budování. „Cena byla několikrát diskutovaná, nejsou to malé peníze. Stále si stojím za tím, že jich škoda není,“ řekl dnes primátor.

150 milionu korun by mohlo do městské kasy dorazit ve formě dotace, i tak má město v těchto dnech připravenou kompletní částku.

Arcadis se spojila se společností IFS z Německa

Společnost, která vyhrála výběrové řízení na správce stavby se z vlastní iniciativy spojila s kolegy z Německa. Jejich partner (společnost IFS) má daleko větší zkušenosti v oblasti fotbalových stadionů. „Tahle společnost vymýšlí ten koncept fotbalového stadionu. Hravě zvládnou navrhnout tu multifunkci stadionu,“ řekl Obermajer.

Tato společnost zároveň zařídí, aby byl projekt výhodný i po ekonomické stránce, aby nebyl stadion v dlouhodobém hledisku ztrátový. Pracovníci, kteří budou mít hradecký projekt na starosti budou vysláni do Německa. Tam si prohlédnou ostatní fotbalové stadiony a nechají se inspirovat.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky stadion, rekonstrukce, stavba, sport, fotbal, správce, společnost, podpis, smlouva, Hradec Králové, fotbalový stadion, výběrové řízení, Arcadis, Arcadis Czech Republic s.r.o., primátor, Německo, ODS, Alexandr Hrabálek, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové podepsal smlouvu se správcem stavby na vybudování nového fotbalového stadionu  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.