Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Podle komise rozhodčích o víkendu chybovali sudí na Spartě i v Hradci Králové

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR se sudí v sobotním utkání třetího kola první ligy mezi Spartou a Pardubicemi dopustili dvou chyb v neprospěch hostů. Ve 36. minutě měli nařídit penaltu pro Východočechy a těsně před pauzou vyloučit domácího Kaana Kairinena. Hradec Králové neměl zahrávat pokutový kop proti Českým Budějovicím. V Plzni nařídili rozhodčí jednu penaltu na každé straně rovnoměrně, ideálně ale neměli odpískat žádnou. Chyby komise zohlední při nasazování na další zápasy, konkrétní omezení delegací kvůli nařízení UEFA neoznámila.

Na Letné za stavu 3:0 ve 36. minutě zastavil sparťanský kapitán Ladislav Krejčí ve vlastním vápně Vojtěcha Sychru, sudí Tomáš Klíma ale penaltu neodpískal a nezasáhl ani videorozhodčí Ladislav Szikszay.

"Rozhodčí chybně nenařídil pokutový kop. Hráč domácího družstva pravou nohou nezasáhl míč a následně podrazil hráče hostujícího družstva kolenem levé nohy. VAR (videorozhodčí) měl v této situaci intervenovat," uvedla komise v komuniké.

Ve 44. minutě Kairinen ostře došlápl na kotník pardubického Michala Hlavatého, Klíma ale finskému záložníkovi nedal ani žlutou kartu. Szikszay mohl zasáhnout pouze tehdy, pokud by se domníval, že zákrok byl na vyloučení a hlavní sudí se tak dopustil zjevného pochybení. To ale neudělal, podle komise špatně.

"Rozhodčí chybně nevyloučil hráče domácího družstva za surovou hru. Faulující hráč podrážkou své kopačky zasáhl kotník soupeře, který se následkem zákroku výrazně prohnul. VAR měl v této situaci intervenovat," mínila komise. Sparta nad Pardubicemi zvítězila vysoko 5:2.

Podle komise se přehmatu dopustil i Dalibor Černý v Hradci Králové. V 54. minutě chybně nařídil za pád Václava Pilaře přes českobudějovického Pavla Osmančíka penaltu, z níž "Votroci" zvýšili na konečných 5:1. Videorozhodčí Jana Adámková správně zasáhla a vyzvala Černého k přezkoumání situace, hlavní sudí si ale chybně stál za svým.

"Hráč domácího družstva svou pravou nohou vyvolal kontakt s obráncem soupeře a následně ve snaze oklamat rozhodčího zveličil svůj pád. VAR správně intervenoval, přesto rozhodčí trval na svém původním chybném rozhodnutí nařídit pokutový kop," uvedla komise.

Hradec Králové má za sebou historicky první zápas na nedokončeném stadionu v Malšovicích. Utkání Votroků a Dynama nakonec skončilo za stavu 5:1. Skvělou atmosféru v hledišti kazilo hráčům pouze počasí, které s nimi nemělo slitování. Organizátory...

V Plzni při výhře domácích 3:1 nad Ostravou sudí nařídili těsně před přestávkou na každé straně jeden pokutový kop. Nejprve hlavní Dominik Starý za stavu 1:0 po zásahu videorozhodčího Jana Petříka a kontrole u monitoru posoudil jako penaltový faul hostujícího Davida Lischky na Rafia Durosinmiho a poté rovnou odpískal zákrok Erika Jirky ve vápně na opačné straně.

Obě situace si byly podle komise velmi podobné. "(U první penalty) hráč hostujícího družstva kopl svou levou nohou hráče domácího družstva, který pokračoval v pohybu a následně upadl. Pokud by rozhodčí nařídil pokutový kop přímo na hrací ploše, nepovažovali bychom to za chybu. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o jednoznačnou situaci, intervence VAR nebyla správná," mínila komise.

"Ve třetí minutě nastavení prvního poločasu utkání rozhodčí nařídil pokutový kop ve prospěch hostujícího družstva za kontakt mezi útočníkem a obráncem. Situace byly pro obě družstva posouzeny rovnoměrně. Komise rozhodčích je toho názoru, že nejlepším řešením by bylo nenařídit ani jeden pokutový kop," dodala komise.

OBRAZEM: Hradec Králové zažil první fotbalový zápas v nové aréně. Podívejte se, jaká byla atmosféra

Ačkoliv není nový fotbalový stadion v Hradci Králové kompletně dokončený, hostil historicky první zápas mezi domácími Votroky a Dynamem z Českých Budějovic. Vstupenky na toto utkání se klubu podařilo vyprodat za dvě hodiny. Podívejte se, jaká na...

Chyby rozhodčích zohlední při jejich delegaci na další zápasy první či druhé ligy. "Vůči rozhodčím, kteří výrazně chybovali, přijala komise interní opatření týkající se jejich nominací na budoucí utkání v rámci profesionálních soutěží. Vůči těm, kteří chybovali opakovaně, budou opatření týkající se jejich nominací zcela zásadní," uvedla bez bližších podrobností komise, která podle nového manuálu od této sezony veřejně rozebírá vždy čtyři situace z kola, vybrané novináři.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky FC Hradec Králové, AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň, FK Pardubice, UEFA, Fotbalová asociace České republiky, SK Dynamo České Budějovice, Tomáš Klíma, Ladislav Krejčí, Václav Pilař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle komise rozhodčích o víkendu chybovali sudí na Spartě i v Hradci Králové  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.