Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Legendární Taxisův příkop bude pro koně i jezdce bezpečnější, projde výraznými úpravami

Komise expertů, kterou sestavil Dostihový spolek, pořadatel Velké Pardubické, rozhodla o zásadních úpravách některých skoků, včetně Taxisova přikopu. Cílem je zvýšit bezpečnost koní i jezdců na Pardubickém závodišti.

Upravená bude i překážka číslo dvě, která je Taxisu velmi podobná. „Rozhodli jsme se změlčit příkop a odstranit doskokovou hranu. Tu naznačíme vysypaným pásem pilin tak, jak to bývá u Taxisu. Příkop zvýrazníme opticky, a to zeminou bez trávy. Překážka se tak typově stane menší „kopií“ Taxisova příkopu a koně budou mít příležitost během sezony tento skok natrénovat,“ vysvětluje ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Podobnými úpravami projde i obávaný Taxisův příkop. Změlčení příkopu vytvoří pozvolnou plochu bez doskokové hrany, k optickému zvýraznění příkopu přispěje opět hnědá zemina. Živý plot bude zešikmen. Zároveň se diskutuje o takzvané odskokové bariéře – bílé kládě před živým plotem, která je umístěna u většiny překážek na Pardubickém závodišti. Nicméně v této otázce nepanuje jednotný názor, experti se tak budou otázkou umístění či neumístění bariéry ještě zabývat.

„Věříme, že se nám společně s odborníky podařilo nalézt vhodnou variantu zvýšení bezpečnosti koní a jezdců na Pardubickém závodišti. Shodli jsme se s expertní skupinou, že její činnost bude pokračovat i nadále. Bude sledovat vývoj dostihů a dopad přijatých opatření, abychom je mohli průběžně vyhodnocovat a případně činit další kroky,“ dodal Müller.

Taxisův příkop prošel poslední zásadní úpravou na začátku 90. let, kdy došlo k částečnému zasypání příkopu a změkčení doskokové hrany. „Je zcela zřejmé, že na základě těchto úprav statisticky klesl počet fatálních zranění a provedené úpravy měly pozitivní dopad,“ uvádí Dostihový spolek.

V historii velké pardubické zahynulo celkem 65 koní. Taxisův příkop je jedinou překážkou pardubického závodiště, která se skáče jen jednou v roce a v jediném dostihu. Na závodišti je možné s koňmi trénovat, ale Taxisův příkop se skákat nesmí. Trénink na Taxis proto probíhá u každého trenéra jinak.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Velká pardubická se Slavia pojišťovnou

Štítky Velká pardubická, dostihy, Taxis, koně, bezpečnost, Dostihový spolek a.s., Jaroslav Müller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Daněk

Ale kolik koní to zvládli. V autech se zabije spousta lidí,ale nikdo nevolá po snížení jejich schopnosti jet stále rychleji.

Úterý, 16. března 2021, 11:53Odpovědět

Karel Kuncl

65 mrtvejch koní kvuli stupidnímu skákaní přez živej plot do díry s protisvahem.. Skok, kterej vymyslel znuděnej aristokratickej blbeček.

Pátek, 12. března 2021, 15:11Odpovědět

Legendární Taxisův příkop bude pro koně i jezdce bezpečnější, projde výraznými úpravami  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.