Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

První zápas na dokončovaném hradeckém stadionu umožní dohoda se zhotovitelem

Vedení Hradce Králové našlo řešení, které by 5. srpna umožnilo odehrání prvního soutěžního zápasu FC Hradec Králové na dokončovaném multifunkčním fotbalovém stadionu. Odehrání prvoligového zápasu s Dynamem České Budějovice by měla umožnit dohoda mezi městem a zhotovitelem, a to i přesto, že stavba jako celek zatím nebude mít všechny potřebné zkoušky a nebudou odstraněny všechny vady a nedodělky.

Finální podobu dohody budou na svém zasedání schvalovat hradečtí zastupitelé 1. srpna. Podle vedení města není stavba stadionu stále v předpokládané fázi dokončení. "Pokud dojde k tomu, že v termínu před konáním avizovaného fotbalového zápasu dojde k částečné kolaudaci, město je ochotno převzít tu část stavby, která bude předmětem částečné kolaudace a na kterou bude uzavřena předmětná dohoda," řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Město podle smlouvy nesmí převzít stavbu stadionu nedokončenou a bez provedení předepsaných zkoušek. "Základní myšlenkou této dohody tedy je, že první domácí fotbalový zápas se 5. srpna odehraje v režimu spoluodpovědnosti zhotovitele. Všechny technické okolnosti dohody nyní ladíme tak, aby byla oboustranně akceptovatelná a neutrpěl kvůli problémům stavby hradecký fotbal. Princip a případný obsah této dohody jsme ještě před kontrolním dnem, který proběhl v úterý, konzultovali s našimi právníky, kteří nám potvrdili, že námi zvolený postup je právně možný," uvedl Řádek.

Základní parametry dohody podle něj zástupci konsorcia zhotovitelů na kontrolním dni odsouhlasili. V čele stavebního konsorcia stojí stavební firma Strabag. "S městem se řešilo dílčí předání díla, to je bez částí, které jsou z aktuálně probíhajících kolaudací vyňaty. Toto dílčí předání smlouva o dílo umožňuje, pokud se na tom obě strany dohodnou," uvedla Jana Kohoutová z oddělení komunikace společnosti Strabag.

V těchto dnech podle ní finišují na stavbě veškeré činnosti, proběhla úspěšná funkční zkoušku s hasiči a v dalších dnech budou probíhat další kontroly státní správy. "Předpokládáme, že potřebné doklady v podobě kolaudačního souhlasu a certifikace FAČR získáme během příštího týdne. Usilovně pracujeme na dokončení části díla, která je potřeba pro odehrání prvního domácího zápasu bez jakýchkoliv omezení," dodala Kohoutová.

Část kolaudace proběhne 2. srpna

Kolaudace fotbalové části stadionu by měla proběhnout ve středu 2. srpna. "Ve chvíli, kdy se 5. srpna bude hrát fotbalový zápas, tak velice pravděpodobně bude zkolaudovaná větší část fotbalového stadionu. Z kolaudace budou vyjmuty některé části, které s fotbalem přímo nesouvisí, například ubytovací kapacity," řekl Řádek.

V současnosti pokračuje proces kolaudace, který má na starosti zhotovitel. "Věřím, že v tuto chvíli máme recept na to, jak celý příběh zvládnout s dobrým koncem pro hradecký fotbal, proto připravujeme návrh dohody se zhotovitelským konsorciem," sdělila primátorka Pavlína Springerová (HDK).

Termín kompletního dokončení stadionu je tak nyní konec srpna. Vedení města s částečnou kolaudací počítá 2. srpna a poté s převzetím větší části stadionu. "Ačkoli jsme už na jaře avizovali, že stavba podle nás a správce stavby nabírá zpoždění, neustále jsme byli ubezpečováni, že se vše stihne," sdělil Řádek.

V případě, že by se ligové utkání 5. srpna nemohlo na stadionu odehrát, znamenalo by to pro klub podle vedení města značné problémy. Hradec by musel podle předpisů FAČR odehrát celou podzimní část ligy na stadionu v jiném městě. Východočeši po návratu do nejvyšší soutěže odehráli poslední dvě sezony v azylu v Mladé Boleslavi.

OBRAZEM: Fotbalový stadion v Hradci Králové je téměř dokončen. Podívejte se, jak vypadá uvnitř

Ačkoliv čeká dělníky ještě relativně hodně práce, to nejdůležitější je prakticky hotovo. 5. srpna se na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové odehraje první zápas, kdy pod lízátka dorazí České Budějovice. Čtenáři Hradecké Drbny se nyní mohou...

Rekonstrukce začala v roce 2021

Stavba arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021, podle platné smlouvy měla být hotová k 30. červnu. Tento termín stavbaři nesplnili a město dosud uvádělo, že stavba by měla být hotová do 31. července. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FCHK

Štítky Sport, fotbal, správa, stavby, první, Hradec Králové, stadion, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První zápas na dokončovaném hradeckém stadionu umožní dohoda se zhotovitelem  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.