Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chtěl si vyzkoušet obchodování s Bitcoinem, vysáli mu z účtu 200 tisíc

Hodnota Bitcoinu dlouhodobě stále roste, proto investice do kryptoměny láká i ty, kteří s jejím obchodováním nemají žádné zkušenosti. Policie však apeluje, aby lidé byli při obchodování na internetu maximálně obezřetní. Muž z Náchodska kvůli podvodné společnosti přišel o 200 tisíc korun. Teď nemá ani Bitcoiny, ani peníze.

Obchodování s Bitcoiny zlákalo devětatřicetiletého muže z Náchodska, který chtěl do virtuální měny investovat. S obchodováním s kryptoměnami ale neměl žádné zkušenosti, proto se obrátil na společnost, kterou si našel na internetu.

„Na základě vyplněného formuláře se mu ozvala společnost a požádala ho o zaslání domluvené částky, údajně nejnižší možné zobchodovatelné, kterou muž obratem zaslal. Jelikož si poškozený muž chtěl nakládání s kryptoměnou vyzkoušet, nezarazily ho ani další požadavky pro „virtuální obchodování“, jako například nainstalování speciálního programu,“ popisuje policejní mluvčí Eliška Majerová.

Jenže místo prvotního poplatku za nákup Bitcoinů ve výši 7 tisíc korun muži z účtu nakonec zmizelo bezmála 200 tisíc korun. Případ proto nahlásil na policii.

„Virtuální měny jsou stále aktuálnější a nabízejí nový druh financí a investic. S nimi se čím dál častěji také pojí podvody. Obětí internetového podvodu se může stát skoro každý. Největším nebezpečím v online prostředí je bohužel velký dosah. Bonusem pro potenciálního internetového podvodníka je to, že s obětmi nepřichází do fyzického kontaktu,“ upozorňuje Majerová.

Do kryptoměn pravidelně investuje Jaroslav Volf, který také nabádá k obezřetnosti. „Bitcoin sice dlouhodobě roste, ale i tak by měl člověk počítat s tím, že jde o nejistou investici a o peníze, které jste do Bitcoinu vložili, můžete kdykoliv přijít,“ apeluje. „I když to, že pána okradla nějaká společnost na internetu je věc jiná. Podobným prostředníkům bych se úplně vyhnul. I kdyby ta společnost nebyla podvodná, je to jen zbytečný prostředník, který vás obere o profit. Začátečníkům bych poradil, ať se podívají na návodná videa o Bitcoinu na Youtube. Je toho spousta, navíc i v češtině,“ radí Volf. 

Policisté jako nejbezpečnější variantu pro nákup Bitcoinu radí kryptopeněženku. „Jedná se o virtuální adresu, kde je nakoupená virtuální měna uložená,“ vysvětluje Majerová.

Po podvodnících nyní pátrají náchodští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality. Neznámému pachateli hrozí v případě prokázání viny až osm let za mřížemi.


 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky Bitcoin, kryptoměny, policie, podvod, Náchod, Internet, kryptoměna, investice, okres Náchod, Jaroslav Volf, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěl si vyzkoušet obchodování s Bitcoinem, vysáli mu z účtu 200 tisíc  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.