Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krkonošskou kauzu začne i kvůli dotacím řešit soud v září

Krajský soud v Hradci Králové by měl 7. září začít projednávat takzvanou krkonošskou kauzu. Obžaloba byla podána pro trestné činy dotačního podvodu, poškození finančních zájmů EU, poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby. Krkonošská kauza se vztahuje především k městu Pec pod Sněžkou a území svěřenému do péče Správy KRNAP. U soudu se bude zodpovídat osm fyzických a jedna právnická osoba.

"Hlavní líčení bylo nařízeno na termín 7. až 11. září 2020," řekl mluvčí soudu Jan Kulhánek. Případem by se měl zabývat senát pod vedením předsedy Petra Mráky.

Mezi obžalovanými je také starosta Pece Alan Tomášek, bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka nebo společnost SIVIA CZ, a.s. se sídlem v Peci pod Sněžkou.

Obžaloba je podaná pro dva skutky, první se týká projektu Herní krajiny Pecka a druhý úložiště zeminy. V prvním případě jde o podezření o pokus dotačního podvodu v souběhu s poškozením finančních zájmů EU a zneužití pravomoci úřední osoby.

Druhý skutek se týká také zneužití pravomoci úřední osoby a navíc přečinu poškození a ohrožení životního prostředí. V případě dokonání prvního skutku mohla vzniknout škoda přes 30 milionů korun, v souvislosti s dotacemi škoda ale nevznikla. U druhého skutku není případná škoda předmětem trestního řízení. Některým obviněným hrozí až 12 let vězení.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, soud, kriminalita, správa, podvod, Krkonoše, 2.VERZE, Evropská unie, zneužití pravomoci, úřední osoba, Pec pod Sněžkou, Krajský soud v Hradci Králové, Správa Krkonošského národního parku, Jan Kulhánek, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonošskou kauzu začne i kvůli dotacím řešit soud v září  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.