Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Rekreační chata v Krkonoších shořela do základů, škoda je nakonec přes čtyři miliony

V Peci pod Sněžkou u sjezdovky Javor Shořela chata Bažina. Škodu hasiči odhadli na zhruba čtyři miliony korun. Chata patří trutnovské Základní škole kpt. Jaroše a sloužila hlavně pro pořádání školních lyžařských výcviků a kurzů.. Příčinu požáru, který objekt téměř zcela zničil, hasiči vyšetřují. Nikdo nebyl zraněn.

Vyšetřovatel hasičů si na místo dnes přizval specialisty z oboru elektro z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. "Z požářiště již nic nehrozí," řekla mluvčí hasičů Martina Gótzová. Doplnila, že výší škody jde o jeden z šesti největších letošních požárů v Královéhradeckém kraji. Dosud největší škodu - osm milionů korun - napáchal listopadový požár lakovny ve Smiřicích.

Pro hašení chaty hasiči museli použít vodu ze zasněžovacího systému sjezdovky. S těžkou technikou a s cisternami se k chatě nemohli dostat. "Zásah byl komplikovaný kvůli čerstvě napadanému sněhu, těžko přístupnému terénu a kvůli silnému větru, který podpořil rozšíření požáru na celý objekt," řekla Götzová. Část objektu nechali hasiči kontrolovaně dohořet.

Chata byla v době požáru prázdná. Poslední hosté z chaty podle Patáka odjeli v neděli odpoledne. "Jak mám informace, tak všechno zkontrolovali, zhasli, vypnuli a odjeli," uvedl Jiří Paták. Lyžařská sezona v Peci pod Sněžkou, a to i na sjezdovce Javor, začala v sobotu.

Hasiči už neměli co zachránit

Oznámení o požáru hasiči dostali v neděli po 18:30 a postupně na místo vystali pět jednotek. "Když se hasiči dostali k místu události, byl požár v pokročilé fázi. Hasební prostředky musely být na místo dopravovány pomocí skútrů nebo rolby. Hasičům s dopravou pomáhala horská služba i místní," uvedla mluvčí. Náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa doplnil, že hasičům s přepravou pomáhali čtyři záchranáři s terénní čtyřkolkou a sněžnými skútry.

Hasičům se podařilo napojit na systém zasněžování, k hašení tak použili vodu na výrobu technického sněhu. Chata Bažina leží zhruba v polovině největší sjezdovky v Peci a je od Javoru vzdálená přibližně 100 metrů.

Chaty v okolí požár neohrožoval, protože se držel uvnitř domu pod plechovou střechou. Po 23:00 hasiči ohlásili lokalizaci požáru. Dnes po 02:00 začali hasiči místo požáru postupně opouštět. Do rána na místě zůstala jednotka místních dobrovolných hasičů.

Chata byla před dvěmi lety zrekonstruována

Škola do chaty přibližně před dvěma lety investovala kolem 700.000 korun do obnovy vnitřního vybavení, oken či vybavení kuchyně. Chatu kromě školáků mohla využívat i veřejnost. "Výcviky na chatě budeme muset zrušit," řekl Paták. Chatu měla škola pojištěnou.

V Krkonoších naposledy hořelo 21. listopadu na Lysečinské boudě ve východní části hor. Požár zachvátil kotelnu boudy, škody byla asi 600.000 korun. Dva zaměstnanci boudy se při hašení nadýchali kouře a skončili v nemocnici. V září hořelo v objektu pro ubytování personálu hřebenové Špindlerovy boudy. Škodu tam hasiči odhadli na 200.000 korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Autoři | Foto HZS Královehradeckého kraje

Štítky ČR, požár, hotely, školy, Trutnovsko, 3.VERZE, FOTO, AUDIO, chata, Pec pod Sněžkou, Krkonoše, sjezdovka, Jiří Paták, Lázně Bohdaneč, Královéhradecký kraj, Smiřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Rekreační chata v Krkonoších shořela do základů, škoda je nakonec přes čtyři miliony  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.