Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Policie rozbila česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, zadržela čtyřicet lidí

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.

Call centrum sídlilo v Oděse. Volajícími byli Češi, jejich nábor v Česku obstarávala padesátiletá Češka. Policie zadržela 23 Čechů, z toho šest jich bylo zatčeno na Ukrajině. Nyní je čeká vydání do Česka, kde je policie obviní. Zadržené v Česku policie již obvinila a tři z nich vzal soud do vazby. "Ukrajinská policie při akci koordinované s českou policií zadržela 17 Ukrajinců," uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová..

Ukrajinské úřady k případu v úterý uvedly odlišné počty zadržených i výši škody. Podle nich bylo na Ukrajině zadrženo devět lidí, z toho šest Čechů. Z nejméně 16 poškozených v ČR vylákali v přepočtu přes tři miliony korun. Podvody organizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, uvedla ukrajinská policie.

Policistům se podařilo jak v České republice tak i na Ukrajině dohromady zajistit téměř 50 notebooků, téměř 60 mobilních telefonů, přes 100 sim karet, necelou desítku flash disků a kryptopeněženek, přes 30 platebních karet, téměř půl milionu Hřiven, 80 tisíc dolarů, 1 tisíc Eur, drogy a zbraně. V rámci finančního šetření se nepodařilo na účtech obviněných zajistit žádné finance, jen 3 nemovitosti na území ČR.

Policisté skupině zatím prokázali, že během roku spáchali více než 150 skutků se škodou téměř 30 miliónů korun, z čehož přes 22 mil. korun je škoda dokonaná, necelých 1,5 mil. korun ve stádiu pokusu a necelých 4 mil. korun ve stádiu přípravy. Předpokládá se však, že tato skupina má na svědomí dalších několik set skutků, čímž vzroste i způsobená škoda. V současné době spis obsahuje již přes 20 tisíc listů a okolo 1 TB dat.

V rámci výše uvedené realizace policisté odhalili ve dvou domech na Náchodsku i pěstírnu konopí a zadrželi tři muže ve věku 31, 44 a 51 let, kteří jsou v současné době stíháni na svobodě. Nejstarší muž, jenž je partnerem výše zmíněné 50leté náborářky, je obviněn ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Oba mladší muži, kteří nejsou občany České republiky, jsou obviněni z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy a přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky. Nejstaršímu muži hrozí až 10leté vězení a oběma mladším až 5leté vězení. V obou domech policisté nalezli nákladné sofistikované technologie pro indoor pěstování, sklidili přes 250 vzrostlých rostlin konopí a zajistili téměř 9 kg sušiny.

Ohodnoť článek

Foto PČR

Štítky bankéř, gang, Náchodsko, PČR, navolávač, účetní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie rozbila česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, zadržela čtyřicet lidí  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.