Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Za pokus o vraždu policisty dostal Litevec deset let vězení

, aktualizováno 24. září 2018, 13:42

Krajský soud v Hradci Králové dnes potrestal Vitalijuse Červonikovase z Litvy za pokus o vraždu desetiletým vězením a vyhoštěním na dobu neurčitou. Podle obžaloby chtěl loni v listopadu u Pasek nad Jizerou na Semilsku kradeným vozidlem přejet policistu, který se ho snažil zastavit. Za pokus o vraždu hrozilo dvacetiletému Litevci 15 až 20 let vězení. Trest by si měl odpykat ve věznici s ostrahou.

„Obžalovaný od počátku věděl, že řídí kradený vůz bez dokladů, sám nemá řidičský průkaz. Na tuto práci byl najatý, jeho úkolem bylo převézt vůz přes ČR. Byl pronásledovaný policejním autem, choval se tak, aby policii ujel,“ uvedl předseda senátu Luboš Sovák.

Státní zástupce dnes novinářům řekl, že obžalovaný použil automobil jako zbraň. „Pokusil se autem prorazit policejní zátaras, a ohrozil tím život policisty,“ zdůraznil žalobce.

PSALI JSME: Krajský soud v Hradci Králové se dnes bude zabývat pokusem o vraždu policisty

Podle spisu Červonikovas řídil vůz ukradený v Rakousku a mířil s ním do Polska. Autem ho stíhala policie. Obžaloba muže vinila z toho, že neuposlechl pokynů dalšího policisty k zastavení, který stál ukradenému vozu v cestě v jediném volném jízdním pruhu. Jeden ze dvou jízdních pruhů blokovalo policejní auto. Obžaloba viní muže, že najel na policistu v téměř stokilometrové rychlosti. Policista musel uskočit do strany, aby ho vozidlo, které obžalovaný řídil, nesrazilo.

Obhájce navrhl zprostit Červonikovase obžaloby. Mladík dnes znovu vinu odmítl. „Nikoho jsem nechtěl zavraždit, nikomu jsem nechtěl ublížit,“ řekl soudu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krajský soud, Hradec Králové, Vitalijus Červonikovas, justice, pokus o vraždu, věznice, Krajský soud v Hradci Králové, Litva, okres Semily, Česko, Rakousko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pokus o vraždu policisty dostal Litevec deset let vězení  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.