Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bezcitní podvodníci žádají po telefonu seniory o peníze. Vydávají se za příbuzné

Hned několik seniorů se v uplynulých dnech na Hradecku stalo terčem volajících, kteří po nich požadovali nemalé finanční částky. Volající se vydávali za jejich příbuzné. Často používali k vylákání mnohatisícových částek velmi podobné scénáře.

„V jednom z případů neznámý volající prosil seniorku o dvě stě tisíc korun, že se nachází ve finanční tísni a peníze ji druhý den vrátí, přičemž se představil jako její příbuzný. Hovor začal zcela nevinně obecnými dotazy a zájmem. Lstí se mu podařilo zjistit jméno jejího příbuzného, za něhož se později vydával a který po ní peníze začal posléze požadovat,“ uvedl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Seniorce se naštěstí tento hovor zdál nevěrohodný a událost oznámila policii. V tomto případě se neznámý pachatel dopustil přečinu podvodu ukončeného ve stadiu pokusu.

„V dalším případě volal jiné ženě muž, u něhož se domnívala, že jde o jejího pravnuka. Ten požadoval po seniorce finanční obnos nebo zlato s tím, že jí sdělil, že si peníze vyzvedne někdo jiný. Muž začal po seniorce vyzvídat i adresu, na které by bylo možné si požadované věci vyzvednout, i v tomto případě se však zdála seniorce situace podivná a došlo k oznámení,“ pokračoval Moravčík.

Podobné scénáře měly i další případy z uplynulých dní. Pachatelé se nezdráhají použít různých lstí k tomu, aby si získali důvěru bezbranných seniorů co nejdříve.

Výše popsané podvodné pokusy nejsou bohužel v rámci Královéhradeckého kraje ojedinělou záležitostí, jen v roce 2018 policisté řešili přibližně dvě desítky obdobných případů s tím, že jedna poškozená dokonce pachatelům předala finanční hotovost dosahující výše bezmála 400 tisíc Kč.

Kriminalisté, kteří se případy zabývají, upozorňují na několik společných rysů, kterými se kauzy vyznačují. Za zmínku stojí především jména poškozených – v drtivé většině se jedná o ženy s archaicky znějícími jmény (Anežka, Věra, Anna, Libuše apod.). Pachatelé si své oběti vybírají právě na základě jejich jmen, protože si jsou vědomi, že každá doba má své módní trendy a osoby narozené ve 20., 30. či 40. letech, tj. velmi zranitelné a potenciální oběti, mají křestní jména specifická pro tuto dobu.

Preventivní rady

  • Pokud Vám z neznámého čísla volá osoba vystupující jako váš vnuk či rodinný příslušník a vy si nejste jisti, že byste ho po hlase poznali, tak se zeptejte na jeho jméno – rozhodně se nenechte odbýt odpovědí „ale babi, to jsem já, ten nejstarší“.
  • Vyžadujte osobní kontakt – pokud po Vás bude někdo v telefonickém hovoru chtít peníze a navrhne, abyste je předali kamarádovi či kamarádce, tak odmítněte a poproste svého rodinného příslušníka, aby se pro ně stavil osobně.
  • Ověřujte – volá vám rodinný příslušník z cizího čísla a chce po vás peníze? Po skončení hovoru mu zavolejte na jeho skutečné číslo, které máte uložené v telefonu a ověřte si, že jste skutečně hovořili s ním.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Policie ČR, podvody, senioři, peníze, Královéhradecký kraj, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezcitní podvodníci žádají po telefonu seniory o peníze. Vydávají se za příbuzné  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.