Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Cigareta na ulici? Kouření není důvodem pro sundání roušky, upozorňuje ministerstvo

Kouření neomlouvá, cigareta není důvodem pro sundání roušky nebo respirátoru v obci. Na častý prohřešek upozornila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová ve vyjádření pro Českou televizi. Výjimka se vztahuje pouze na konzumaci jídla a pití.

Nařízení ministerstva zdravotnictví zakazuje na zastavěném území obce pohyb a pobyt bez respirátoru nebo roušky, která splňuje normu FFP2 nebo KN95. Výjimka platí jen pro děti do dvou let a konzumaci jídla a pití. Na kouření se výjimka nevztahuje, upozornila pro Českou televizi mluvčí ministerstva Barbora Peterová„Opatření s žádnou výjimkou pro kuřáky nepočítá,“ uvedla.

„Kontroly používání ochrany dýchacích cest jsou součástí kontrolní činnosti všech aktuálně platných opatření, kterým se věnujeme,“ informovala Magdaléna Vlčková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Problémy s kuřáky bez roušek řeší pravidelně například strážníci před brněnským hlavním nádražím. „Problémem jsou postávající kuřáci před budovou hlavního nádraží, tam je skutečně potenciál někoho ohrozit,“ uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem pro ČT s tím, že dohled se postupně stupňuje. „Ze začátku se strážníci snažili o osvětu, ale za poslední dny už represivní opatření stoupají,“ dodává.

Několik případů eviduje i pražská hygienická stanice. „Mezi evidovanými přestupky byly i přestupky za porušení povinnosti nyní aktuálně platného mimořádného opatření k povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest ze strany kuřáků,“ uvedl pro ČT mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík.

„Méně závažná porušení mimořádného opatření mohou být řešena domluvou, lze ale udělit i pokutu do výše deseti tisíc korun,“ uvádí COVID PORTÁL Ministerstva vnitra. Pokud dotyčný s pokutou nesouhlasí, případ řeší správní orgány.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay | Zdroj Česká televize

Štítky kouření, cigareta, rouška, respirátor, nařízení, koronavirus, covid-19, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Krajská hygienická stanice, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cigareta na ulici? Kouření není důvodem pro sundání roušky, upozorňuje ministerstvo  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.