Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina Hradečáků ochranu úst venku nenosí, přestože riskují pokutu až 10 tisíc korun

Lehká nadpoloviční většina Hradečáků (zhruba 54 procent) venku nenosí roušku ani respirátor. Nařízení častěji dodržují senioři a ženy. Roušku venku je podle aktuálního nařízení nutné nosit i v městských parcích. Za nedodržení hrozí pokuta až deset tisíc korun.

„Na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce se všem osobám zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek splňující normu FFP2 nebo KN95,“ upozorňuje na svém webu vláda České republiky. V zastavěném území obce je tak třeba nosit minimálně chirurgickou roušku. Podomácky vyráběné nebo prodávané látkové roušky normu nesplňují.

Hradecká Drbna v zastavěné oblasti na Moravském předměstí v Hradci Králové počítala, kolik lidí dodržuje nařízení vlády o nošení roušek ve městě. Náš test vychází z celkového počtu 330 dospělých, děti ani teenagery jsme do našeho součtu nezahrnuli. Stejně tak cyklisty a běžce. A jak si Hradečáci vedli? Lehká nadpoloviční většina (177 lidí, tedy 54 procent) nařízení nedodržuje. V minimech případů měli lidé ochranu úst pod bradou. 153 lidí, tedy 46 procent, ochranu úst mělo, nejčastěji respirátor. Ukázalo se, že zařízení častěji dodržují senioři a ženy.

„Kontroly používání ochrany dýchacích cest jsou součástí kontrolní činnosti všech aktuálně platných opatření, kterým se věnujeme,“ informovala Magdaléna Vlčková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Dodržování nošení roušek či respirátorů kontroluje městská i státní policie. „Méně závažná porušení mimořádného opatření mohou být řešena domluvou, lze ale udělit i pokutu do výše deseti tisíc korun,“ uvádí COVID PORTÁL Ministerstva vnitra. Pokud dotyčný s pokutou nesouhlasí, případ řeší správní orgány.

Mezi zastavěné území obce se však počítají i městské parky, což v lidech vyvolává bouřlivé emoce. „To je to, co mi na tom nařízení vadí. Dodržovat něco, co se zdá být nelogické, je normální? Proč to nikdo nevysvětlí, proč je to tak důležité?“ ptá se v internetové diskusi Václav Janeček. „Osobně nosím respirátor jen do obchodu a měnit to nehodlám. Fakt se mi v tom špatně dýchá až nechápu, jak to může mít na hubě někdo celý den,“ píše uživatel Pepa Jarkovský.

„Všem je zatěžko nosit respirátor chvíli při procházce v parku. Na druhé straně zdravotníci musí v "dusících hadrech" podávat špičkové výkony i 12 hodin v kuse. Reptají? Vím, o čem mluvím, třeba příprava chemoterapií: roušky, štít, ochranný oblek, dvoje rukavice a manipulace s chemikáliemi v digestoři. Jsou i jiné profese, které musí respirátory a další ochranné pomůcky strpět - prašné, chemické provozy, lakovny, laboratoře - a nereptají. Vědí, že se chrání,“ oponuje Jana Bártová.

Roušky naopak nemusí venku nosit sportovci nebo cvičící osoby v době tréninku.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky rouška, respirátor, nařízení, vláda, koronavirus, covid-19, policie, Hradec Králové, Česko, Jana Bártová, Václav Janeček, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Vazler

Ani v Třebíči to většina rozumných lidí nenosí......je to naprostá zhovadilost

Pátek, 12. března 2021, 17:12Odpovědět

Marek Miki

Naprostá většina Čechů, Moravanů a Slezanů roušky venku nenosí až na některé důchodce a strašpytle. Venku kde jdete sám, ale i kdyby šlo pár lidí okolo, tak se nemáte téměř žádnou šanci covidem nakazit, ti co tvrdí opak jednoduše lžou.

Pátek, 12. března 2021, 13:24Odpovědět

Dušan Kru

Ti co nenosí roušky jsou ti co nechtějí být nemocní a že dostanou pokutu? Zdraví něco stojí. Nechtěl bych být v kůži těch, co toto pokutují.

Pátek, 12. března 2021, 12:23Odpovědět

Jozef Balušík

Proč se vládě nedaří dodržovat nařízení? Od začátku je nevymáhá a nepokutuje, nechce přijít o budoucí hlasy voličů. Už jen čekám, až bude stačit pro vrahy jenom domluva soudce místo vězení. Hlavním viníkem a šiřitelem lidového odporu jsou naše veřejnoprávní média a to zejména zpravodajský kanál ČT24. :)

Pátek, 12. března 2021, 12:12Odpovědět

Hans Jirak

Měšťáci nahanějí bezdomovce a kontrolují opilce na zahrádkách restaurací. na jiné nemají čas

Pátek, 12. března 2021, 11:47Odpovědět

Jaroslava Svobodová

maj kliku,že vHradci nesou stříkači do ksichtu.

Pátek, 12. března 2021, 11:33Odpovědět

Taťjana Rýdlová

Naprostý nesmysl nosit roušku na místech, kde nepotkáme živáčka. Je to jen ukázka zvůle mocných.

Pátek, 12. března 2021, 11:04Odpovědět

Pavel Kozelský

Buzerací občanů, kteří dodržovali technicky dostatečná opatření (roušky v místě koncentrací občanů) tato vláda jen dokazuje svoji imbecilitu. Opravdu není důvod chránit dýchací cesty na veřejných místech kde není ani noha, to je jen buzerace na jakou si netroufli ani komunisti. No však jak říká klasik Bezruč: Přijde den, zúčtujem spolu.

Pátek, 12. března 2021, 09:15Odpovědět

Čert Luciferus

Hamáček a spol jsou tlupa tupců, ať nám ukážou jak virus corony sedí v Malšovickém lese na pařeze a čeká až půjdem kolem aby na nás mohl hupsnout. A zrovna Pepu Jarkovského znám už od dob ZDŠ, nikdy nebyl z těch co se bezdůvodně staví na zadní, je to člověk co používá ,,selský rozum,,. Ano, ochrana tam, kde se pohybuje větší množství lidí, kde je předpoklad tvoření hloučků, fronty, MHD, firmy, nákupní centra, ale nosit to bezdůvodně a chodit pro něčí kšeft s petryho miskou a pěstovat si bakteriální nálož v ní, jen proto že někdo ,,výhodně,, nakoupil v číně respirátory proti prachu a chce z toho zbohatnout. Takovou vládu i s tím STBákem jsme měli už dávno poslat za katr a situaci měli začít konsolidovat odborníci, ne jak je tu zvykem, korytáři a prospěcháři.

Pátek, 12. března 2021, 07:53Odpovědět

Většina Hradečáků ochranu úst venku nenosí, přestože riskují pokutu až 10 tisíc korun  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.