Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči spustili centrum virtuální pomoci, které radí, jak zvládat těžké životní situace

Jak zvládnout podporu při umírání a jak se smířit s tím, že náš blízký člověk zemřel? Jak zmírnit stres v současné komplikované době? Proč věříme nesmyslům? Jak virus působí na lidský organismus a jak funguje očkování? Tyto a další odpovědi nabízí nový projekt Hasičského záchranného sboru České republiky.

Hasičský záchranný sbor České republiky spustil webové stránky tvhasici.cz, které slouží jako virtuální asistenční centrum pomoci. To se zaměřuje především na epidemii covidu-19, cílem je podpořit ostatní v aktivním zvládání této složité doby.

Na webu lze najít videa a podcasty, na kterých se podíleli odborníci z psychologie nebo medicíny. Web obsahuje například strukturované informace o tom, jak funguje lidská psychika ve stresu a postupy, jak zvládat různé nepříjemné stavy. Také je tu srozumitelně vysvětleno, jak se náš organismus chová po napadení virem a jak působí očkování. Součástí jsou i „Odpovědi od plic“, výpovědi pracovníků z terénu, kteří s covidem denně bojují.

„Pacient se dusí, lape po dechu a má tak postižené plíce, že každý jeho nádech a výdech je obrovská práce,“ popisuje Lucie Škodáčková, vrchní sestra v Karlovarské krajské nemocnici.  

„Stránky vznikly z podnětu Rady vlády pro duševní zdraví, která navrhla zapojení psychologické služby HZS ČR do psychologické podpory obecné populace,“ uvedla Martina Wolf Čapková, vedoucí psycholožka HZS ČR. Do budoucna by na webu kromě informací ohledně covidu-19 měly přibýt i další informace o možných bezpečnostních hrozbách a komplikovaných životních situacích.

Proč se hasiči rozhodli web zprovoznit, vysvětluje náměstek generálního ředitele HZS ČR, Daniel Miklós: „Současná situace ukazuje, že řešení krize není pouze o poskytnutí bezprostřední pomoci formou zásahu, ale zejména o práci s člověkem, s jeho potřebami. Tento široký přístup k člověku považujeme za budoucnost ochrany obyvatelstva.“

Na přípravě stránek se podílí psychologická služba HZS ČR, sekce prevence a civilní nouzové připravenosti HZS ČR, lékaři Letecké záchranné služby (Armády ČR) a z očkovacího centra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KHK

Štítky hasiči, koronavirus, pomoc, psycholog, video, internet, podcast, Hasičský záchranný sbor, COVID-19, Česko, Armáda České republiky, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči spustili centrum virtuální pomoci, které radí, jak zvládat těžké životní situace  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.