Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček kritizuje stát za informování o mutaci koronaviru

Kritikou za to, jak stát informuje o šíření nakažlivější, britské mutaci koronaviru v Královéhradeckém kraji, nešetřil hejtman kraje Martin Červíček (ODS). Státní zdravotní ústav na webu uvedl, že britská varianta byla od začátku ledna na Trutnovsku ve více než 60 procentech zkoumaných vzorcích. Na Náchodsku v 45 procentech.

„Od poloviny ledna čekáme na výsledky sekvence vybraných vzorků s podezřením na mutaci a teprve dnes se z webových stránek Státního zdravotního ústavu bez bližšího vysvětlení dozvídáme výsledky. S ohledem na vývoj epidemie v našem kraji to není zase tak velké překvapení," uvedl včera Červíček.

V okrese Trutnov se nákaza šířila v posledních týdnech nejrychleji v republice.

Hejtman zůstává v kontaktu s ředitelem královéhradecké krajské hygienické stanice a oba čekají na to, až Státní zdravotní ústav vzorky podrobněji vyhodnotí.

Za poslední týden přibylo na Trutnovsku 1087 případů na sto tisíc obyvatel. O týden dříve byl nárůst přibližně 1038 případů, před dvěma týdny jich bylo zhruba 955. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo ve většině okresů kraje za týden zaznamenáno nadprůměrné šíření nákazy.

U 60 procent testovaných vzorků z Trutnovska je potvrzena britská verze viru

Na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech. V Praze se mutace vyskytovala v méně než desetině vzorků. Ve své zprávě to uvedl Státní zdravotní ústav...

Lépe na tom byly v kraji podle ministerstva okresy Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou. Hygienici evidují od začátku epidemie v kraji 72.258 potvrzených případů koronaviru.

Státní zdravotní ústav vzorky z Trutnovska a Náchodska zkoumal i kvůli tomu, že ČR dostala už dříve varování z Německa o výskytu britské varianty a možnému rozšíření do Královéhradeckého kraje. Důvodem bylo také rychlejší šíření nemoci v obou okresech a vysoká zátěž tamní nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, mutace, britská, kritika, Martin Červíček, hejtman, Královéhradecký kraj, COVID-19, okres Trutnov, okres Náchod, ODS, Státní zdravotní ústav, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček kritizuje stát za informování o mutaci koronaviru  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.