Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U 60 procent testovaných vzorků z Trutnovska je potvrzena britská verze viru

Na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech. V Praze se mutace vyskytovala v méně než desetině vzorků. Ve své zprávě to uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ), který vzorky s podezřením na tuto mutaci prověřuje. Nová mutace je o 30 až 70 procent nakažlivější, k nákaze stačí kratší čas než dosud uváděných 15 minut.

Rozšíření variant není podle odborníků ze SZÚ v Česku rovnoměrné. Vzorky z Trutnovska a Náchodska SZÚ zkoumal mimo jiné kvůli tomu, že ČR dostala už dříve varování z Německa o výskytu britské varianty a možnému rozšíření do Královéhradeckého kraje. Důvodem bylo také rychlejší šíření nemoci na Trutnovsku a vysoká zátěž tamní nemocnice. Do testování byly zařazeny i vzorky z pražské laboratoře. Celkem měl SZÚ k dispozici 95 vzorků, z toho čtyři vyřadil kvůli špatné kvalitě.

Z výsledku vyplynulo, že ve 40 procentech vzorků byla varianta, která byla v Česku zatím nejrozšířenější, někdy též pojmenovaná jako česká varianta. Hned druhou nejčastější byla britská mutace, kterou odborníci odhalili ve 30 procentech prověřovaných vzorků. Při zkoumání rozšíření variant v různých lokalitách, byl výsledek odlišný. V hlavním městě se britská varianta vyskytla v méně než deseti procentech. Na Náchodsku byl vyrovnaný poměr britské a české varianty, obě dosahovaly asi 45 procent. Na Trutnovsku už britská mutace převážila a pohybovala se kolem 60 procent a naopak česká varianta byla jen v méně než 20 procentech případů.

S testováním na Trutnovsku pomůže armáda. Má zpomalit šíření nákazy

Dva mobilní odběrové týmy armády na vzorky na koronavirus v okrese Trutnov mají zmírnit prudký a zatím nevyjasněný nárůst nákazy v tomto regionu. Do terénu vyrazily dnes, jeden bude odebírat vzorky v obcích, druhý ve velkých firmách. Oba...

Královéhradecký kraj patří k regionům, kde byla britská mutace už dříve potvrzena. Právě na Trutnovsku se podle ministerstva zdravotnictví nyní šíří nákaza ze všech okresů v ČR nejrychleji.

Zprávu vypracovala Národní referenční laboratoř pro chřipku na SZÚ společně s Oddělením genomiky a bioinformatiky Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, které se podílelo na takzvané sekvenaci, tedy podrobné genetické analýze viru, která mutaci potvrdí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nemocnice Trutnov

Štítky Trutnovsko, Náchodsko, COVID-19, koronavirus, ČR, Královéhradecký, kraj, SZÚ, mutace, britská, okres Trutnov, Státní zdravotní ústav, okres Náchod, Česko, Praha, VUI-202012/01, Královéhradecký kraj, Německo, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U 60 procent testovaných vzorků z Trutnovska je potvrzena britská verze viru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.