Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opatření proti koronaviru jsou podle většiny společnosti přiměřená, říká studie CVVM

Většina českých občanů, přesně 61 procent, vnímá státní kroky proti šíření nemoci covid-19 jako přiměřené. Naopak podle 19 procent respondentů jsou opatření příliš tvrdá. S výsledky přišlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

„Respondenti hodnotili přiměřenost a účinnost protiepidemických opatření. Následně respondenti hodnotili působení vlády a dalších vybraných institucí a skupin v období epidemie. Nakonec se vyjadřovali i k tomu, nakolik srozumitelná jsou vládou přijímaná opatření a nakolik jsou srozumitelné důvody jejich zavádění, nebo naopak rušení,“ uvádí Jan Červenka z CVVM. Centrum pro svůj průzkum oslovilo přes tisíc respondentů.

Výsledky výzkumu jsou překvapivě podobné výsledkům z května loňského roku. Že je opatření proti šíření koronaviru příliš mnoho soudilo v květnu 18 procent respondentů, v prosinci 19. Jako přiměřená opatření hodnotilo v květnu 70 procent, v prosinci 61 procent. Naopak 8 procent respondentů v květnu a 13 procent v prosinci soudí, že je opatření příliš málo a ještě by přitvrdili. Zbytek dotázaných neví.

Lidé pozitivně hodnotí práci zdravotníků, hasičů, armády a policie. Kritičtí jsou zejména k vládě a k médiím. Zhruba třetina dotazovaných vnímá kriticky také Evropskou unii a WHO.

Průzkum také potvrdil problém vládní komunikace. 55 procent dotazovaných uvedlo, že důvody, proč jsou jednotlivá opatření zaváděna či rušena, jsou nesrozumitelné. Přesto je pro 56 procent respondentů srozumitelné, jaká opatření jsou právě v platnosti.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay | Zdroj CVVM

Štítky průzkum veřejného mínění, CVVM, koronavirus, opatření, lékaři, média, Centrum pro výzkum veřejného mínění, COVID-19, vláda, Jan Červenka, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opatření proti koronaviru jsou podle většiny společnosti přiměřená, říká studie CVVM  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.