Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice v Královéhradeckém kraji žádají o pomoc mediky, odezva je mizivá

Situace ohledně koronaviru je v Královéhradeckém kraji kritická. Kapacita pro lůžkové pacienty přestává stačit, záchranná služba je musí převážet do nemocnic v jiných krajích. Problémem je i nedostatek personálu, proto se ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové obrátil s prosbou o pomoc na mediky. Přihlásilo se ovšem jen pár studentů.

Během vánočních svátků se počet pozitivních pacientů s covid-19 dramaticky zvýšil. Nemocnicím v Královéhradeckém kraji dochází jak lůžka, tak personál, proto se ředitel Fakultní nemocnice Vladimír Palička obrátil s prosbou o pomoc na studenty medicíny.

„Nápor na zdravotnictví je opět obrovský a otevírání nových lůžkových jednotek pro pacienty s covid-19 vyčerpává personální kapacity naší nemocnice. Situace je extrémně náročná a je potřeba každé pomocné ruky. Rušíme proto našim zaměstnancům dovolené (i tomu málu, kterému jsme mohli dovolenou poskytnout) a žádáme je, aby nastoupili do práce, znovu omezujeme velkou část péče, kterou jindy poskytujeme nemocným s jinými závažnými chorobami,“ popisuje Palička.

„Jednáme společně se panem děkanem o tom, co a jak by vám mohlo být uznáno jako praxe a jak sladit práci v nemocnici s vašimi studijními povinnostmi. Zařadíme vás na nejvyšší možnou kvalifikační pozici podle vašich znalostí, zkušeností a v souladu s tím, co nám zákony a předpisy umožňují. Všem těm, kteří nám přijdou pomoci nabídneme možnost očkování proti SARS-CoV-2 dle stejných pravidel, jaká budeme používat pro naše zaměstnance – s prioritou pro ty, kteří budou nejvíce ohroženi,“ uvádí ředitel v otevřeném dopisu studentům.

Nemocnice by uvítala pomoc několika set mediků, zatím se ale přihlásili pouze jednotlivci. Studenti řeší, jak skloubit náročné studium s brigádou v nemocnici. „Je to hodně náročné. Nejhorší na tom je skloubit velké množství učiva jako takového, praktickou část a k tomu všemu ještě práci v nemocnici. Nejhorší je, že musíte strávit spoustu hodin praxe na odděleních, které vám jsou prakticky k ničemu, jste tam ve svém volném čase a počet hodin strávených na těchto odděleních, dle studijního plánu, je prakticky nereálný. A mezi tím musíte ještě chodit do práce a být plně k dispozici. Nekdy je člověk z toho opravdu unavený. Ale těšit ho může, že jeho čas je naplno a dobře využitý," říká Jan Zavřel, který studuje Zdravotnické záchranářství na Masarykově univerzitě a zároveň pomáhá jako sanitář v nemocnici. 

K situaci se vyjádřila i Asociace děkanů lékařských fakult, která zdůrazňuje, že na prvním místě musí zůstat studium. „Hlavním cílem lékařských fakult je včas a kvalitně dokončit výuku v zimním semestru a v řádném termínu zahájit výuku v semestru letním. Díky co nejvíce plnohodnotnému studiu se mohou studenti kvalitně připravovat na své budoucí povolání,“ apeluje asociace v čele s děkanem 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Vladimírem Komárkem.

Asociace zároveň zdůrazňuje, že zapojení studentů musí zůstat dobrovolné. „Zásadně nesouhlasíme s případným nařízením pracovní povinnosti, která se z řady důvodů ukázala jako kontraproduktivní,“ uvádí ve svém prohlášení.

Dále asociace apeluje, že časový rozsah dobrovolného pracovního zapojení musí být takový, aby studentům umožnil současně řádně pokračovat ve studiu.

O pomoc studenty prosí i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Nedostatek personálu řeší i krajské nemocnice. „Osobně jsem opakovaně telefonoval s řediteli zdravotnických škol a prosil je o co největší podporu dobrovolnické pomoci v nemocnicích. Ty hlásí obrovský nárůst hospitalizovaných a schází jim personál. V tuto chvíli z pozice hejtmana nebudu vydávat příkazy k pracovní povinnosti. Věříme v ochotu a obětavost studentů, kterým za veškerou pomoc znovu děkuji. Například v náchodské nemocnici v těchto dnech vypomáhá už přes čtyři desítky studentů především z Evangelické akademie v Náchodě a já si podobného přístupu vedení škol nesmírně moc vážím,“ říká Červíček.

Koncem minulého roku v krajských nemocnicích vypomáhalo na 240 studentů, kteří se výraznou měrou zasloužili o zvládnutí situace. V současné době v nemocnicích v Náchodě a Jičíně vypomáhají znovu také vojáci, o jejichž pomoc požádal hejtman Armádu ČR. Prozatím jich zde slouží 26.

Ohodnoť článek

Foto UK, Lékařská fakulta v Hradci Králové

Štítky pomoc, koronavirus, studenti, medici, studium, nemocnice, dobrovolnictví, krize, Královéhradecký kraj, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Martin Červíček, Vánoce, Jan Zavřel, Náchod, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji žádají o pomoc mediky, odezva je mizivá  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.