Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brufen vás při covidu může i zabít, tvrdí hoax. Je to nesmysl, oponuje lékař z Hradce Králové

E-mailem se šíří poplašné zprávy, které varují před užíváním ibuprofenu při příznacích covidu-19. Podle tohoto hoaxu byste po požití léku mohli dokonce i zemřít. Nicméně není žádný důvod se ibuprofenu vyhýbat, upozorňuje Jaroslav Kapla z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Ibalgin, Brufen nebo Nurofen – prodává se pod různými komerčními názvy, ale ve všech případech se jedná o léčivou látku ibuprofen, která se používá k tlumení bolesti, zánětu a horeček. Ať už ve formě tablet, sirupu nebo lokálního gelu většinou nechybí v žádné domácí lékárničce. Jenže právě před tímto hojně rozšířeným léčivem varuje další internetový hoax.

Možná i vám přišla e-mailem zvuková nahrávka ve slovenštině, ve které se tvrdí, že Brufen urychluje rozmnožování koronaviru v těle. „Podle univerzity ve Vídni u většiny zemřelých na koronavirus z Itálie pitva ukázala přítomnost Brufenu. Kombinace korona a Brufen zduplikuje rozmnožování viru v těle,“ je řečeno ve zprávě. Na názor ohledně Brufenu jsme se zeptali Jaroslava Kaply, zástupce přednosty Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové: „Není proto žádné medicínské opodstatnění a není důvod toto léčivo hendikepovat oproti jiným nesteroidním antirevmatikům. Brufen má stejný protizánětlivý účinek jako ostatní léky tlumící bolest a teplotu. Takže to rozhodně není lék, který by podporoval množení viru,“ říká Kapla.

Stejně se k tématu vyjadřuje i Světová zdravotnická organizace: „Na základě současných dostupných informací, WHO nedoporučuje vyhýbat se užívání ibuprofenu,“ napsala už v březnu na svém oficiálním Twitrovém účtu. Poplašná zpráva je sice už staršího data, nicméně v těchto dnech opět ožívá a znovu se masivně šíří.

Na internetu se ale objevují i zcela opačné „zaručené zprávy“, které radí užívat ibuprofen jako prevenci proti onemocnění covid-19. I to je ale nesmysl, upozorňuje Kapla: „Brufen je lék, který tlumí příznak, ale neumí zabránit průniku viru do organismu.“

Před „preventivním“ užíváním ibuprofenu varuje i Česká lékárnická komora s tím, že léky preventivně jednak nefungují, ale navíc zbytečně zatěžují organismus. Ibuprofen se užívá pouze k tlumení bolesti nebo ke snížení teploty vyšší než 38 stupňů Celsia. Vždy je navíc nutné dodržet správné dávkování.

Pokud vás téma fake news zajímá, můžete se podívat také na naše články Nešel na testy, přesto mu přišla sms, že je pozitivní. Hoax, který se stal skutečností nebo Roušky zabíjí, koronavirus je podvod. Fake news týkající se pandemie zaplavují sociální sítě i e-maily.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky FN HK, koronavirus, ibuprofen, fake news, hoax, COVID-19, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové, bolest, Světová zdravotnická organizace, Nurofen, Itálie, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brufen vás při covidu může i zabít, tvrdí hoax. Je to nesmysl, oponuje lékař z Hradce Králové  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.