Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nešel na testy, přesto mu přišla sms, že je pozitivní. Hoax, který se stal skutečností

Nešel na testy, protože byla před laboratoří velká fronta, přesto mu přišla zpráva, že je pozitivní. Setkali jste se s touto příhodou taky? Jedná se o jednu z nejrozšířenějších fake news. Kdo tyto zprávy šíří? Proč? A jaké jsou ty nejrozšířenější hoaxy?

Zatímco na jedné straně lékaři a ostatní zdravotnický personál slouží přesčasy a jdou až za hranice svých fyzických sil, aby ustáli stále nekončící nápor vážných pacientů (nejenom) s covidem, na druhé straně konspirátoři chrlí jednu dezinformaci za druhou a děsí už tak dost vystresované obyvatelstvo. Nemusí být přitom pravda, že dezinformacím věří jen lidé bez vzdělání.

V posledních měsících právě kvůli vzrůstající nejistotě ve společnosti hoaxy oslovují uživatele internetu všech věkových skupin i vzdělání.  „Vedle obvyklých šiřitelů fake news můžeme také vidět, že v poslední době začali věřit a dál je aktivně sdílet i lidé, kteří dříve fake news nešířili. To si vysvětluji zejména absencí osobní zkušenosti s nemocí nebo naopak zažití pouze mírného průběhu, kdy pak takový člověk nechce věřit, že u jiných lidí má nemoc průběh mnohem závažnější,“ vysvětluje politolog Miloš Gregor, který je zároveň autorem publikace s názvem Nejlepší kniha o fake news dezinformacích a manipulacích (o tématu jsme vám psali také ZDE).

S šířením dezinformací v internetovém prostředí bývají spojováni především senioři. Proč mohou být právě senioři náchylnější k manipulaci vysvětluje etnolog Petr Janeček, autor knihy o konspiračních teoriích a fámách, Černá sanitka: „Stejně jako před pěti lety u hoaxů týkajících se evropské migrační krize, rozhodující motivací pro jejich šíření je často určitý specifický světonázor, ale třeba i snaha informovat a varovat své blízké, tedy pomoci, která je u starších lidí často rozvinutější než u méně altruistických a často více sebestředných mladých lidí,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Jaké jsou ty nejrozšířenější fakenews, před kterými dezinformační weby varují?

Očkování nás má napojit na umělou inteligenci

O tom, že „skutečným“ cílem očkovací látky proti Covidu-19 má být lidstvo očipovat, spekuluje řada dezinformačních webů. Internetem se šíří například video, ve kterém údajní lékaři bez jakýchkoliv důkazů uvádí, že chystané vakcíny změní DNA očkovaných a napojí je na umělou inteligenci.

Hoaxy ale nevarují jen před očkováním, ale i před samotným testováním. Cílem testů podle některých fakenews je ve skutečnosti zavézt do nosohltanu nanočip, kterým vás pak budou moci sledovat a co hůř – možná i ovládat. A protože nanočip občas z nosu vypadne, je potřeba testování opakovat.

Nešel na testy a přišla mu sms, že je pozitivní

S tímto hoaxem jste se nejspíš setkali taky. A možná hned několikrát. Skoro každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo od známého slyšel, že jeho známý má známého, který vzdal dlouhou frontu na testování, a další den mu přišla zpráva, že je pozitivní. Problém je, že se tyto lidi nepodařilo dohledat. Vždy se jedná o „známého známých“ a nikdo přesně neví, o koho se jednalo. „Nelze vyloučit, že při velkém množství vzorků nemůže dojít k nějakému omylu. Snažili jsme se však kontaktovat všechny, kterým se údajná příhoda stala a nikdo z nich nebyl ochoten poslat důkaz (například sms s pozitivním výsledkem testu),“ uvádí server Manipulátoři.cz, který se věnuje ověřování faktů a vyvracení hoaxů.

Podle Petra Janečka jde dokonce o nejrozšířenější současnou pověst od roku 2016. A nejen to – dokonce se dodatečně stal i skutečností. „Zatím neznámí hackeři napadli systém pražské Všeobecné fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice Plzeň a odesílali z něj falešné informace o výsledcích testů i lidem, kteří testováni vůbec nebyli. Realita tak předstihla fikci. Nic to ale nemění na tom, že městská legenda tu byla první - a hackeři se jí, jak už to tak často bývá, pouze inspirovali,“ uvádí na pravou míru Janeček.

Hoaxů o koronaviru je nepřeberné množství. V řetězových e-mailech se objevují „zaručené“ zprávy, jak nákazu virem poznat doma, bez nutnosti chodit na testy, nebo jak spolehlivě vir zahubit tím, že budete každé ráno pít sklenici horké vody, která vir spláchne do žaludku, kde ho následně zničí žaludeční šťávy. Setkat se můžeme ale i s konspiračními teoriemi, podle kterých jde o spiknutí ekonomických elit, které mají pod zástěrkou koronaviru skrýt ekonomickou krizi nebo provést měnovou reformu. Nebo co hůř – koronavirus byl uměle vyroben, aby zlikvidoval část lidstva a snížil nebezpečně vysoké číslo světové populace.

Hoaxy jsou nejčastěji vytvářeny pávě s cílem destabilizovat společnost a přinést zisk svým tvůrcům. Každý váš lajk, klik nebo sdílení znamená příjmy z reklamního sdělení.

 A to nejdůležitější - šíření poplašné zprávy je v České republice od roku 2009 trestný čin.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky testování, koronavirus, fake news, COVID-19, Petr Janeček, virus, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olga Trčková

Mně se stala v souvislosti s hoaxy jina příhoda: popisovala jsem na fb situaci z odberneho mista, kdy vinou celkem zbytečných zmatků nechali cekat lidi se zadankami dvě a půl hodiny, aby je pak poslali domů bez odběrů, neboť nebyli objednani. Nikde žádná cedule s informaci. Kritizovala jsem nedostatky v organizaci a lenivost pritomnych strazniku Městské policie, kteří mohli snadno lidi informovat. Za tento příspěvek mi už týden nadává jedna diskutujici, která me obvinuje, ze lzu a šířím hoax.Ona to prostě nedocetla a pod vlivem clanku o hoaxech ji stacily dve uvodni vety meho prispevku , aby nabyla dojmu, ze jde o hoax a lež. Takze narceni z hoaxu může znemoznit zkoumání reality. Jinak znam stranky hoax.cz, povazuji je za velmi uzitecne a často tam prověřuji různé divné zpravy a pribehy.

Sobota, 7. listopadu 2020, 20:25Odpovědět

Petr Burda

Pavel Němec - Proč hned systémová chyba. Čísla přepisují "jen" lidé, navíc jsou pod tlakem jak na rychlost, tak ze strachu o své zdraví ... Jaký rozdíl je na první pohled např. mezi ...153624 a 156324. Na druhý pohled je to jasné, ale když takto mají napsat mnoho zpráv za sebou, prostě se přehlédnou.

Pátek, 6. listopadu 2020, 12:50Odpovědět

Petr Burda

Pro Petr Turek 02:01 - A proč ne? Mám takový osobní zážitek - hodím jednou koulí a padne obvykle kolem 6 kuželek. A viděl jsem i, že Dr Voštěp porážel 1 strom a spadly TŘI.

Pátek, 6. listopadu 2020, 11:29Odpovědět

Pavel Němec

Ale ano, děje se to. Možná jen zatím není třeba hledat senzaci. Třeba jde jen o systémovou chybu. Nejsou to přece tisíce případů denně, ale třeba pouze jednotky či maximálně desítky, které nemají na celkové statistiky zásadní vliv. Takže nejde o žádný podvod. Sám netuším jak systém funguje, ale ve svém okolí jsem zaznamenal dva tyto případy. Takže žádný hoax, pane redaktore. Ale zřejmě také žádná senzace.

Pátek, 6. listopadu 2020, 10:02Odpovědět

Pseudonymous Georgevič

Jasně, jsou to dezinformace... co na tom, že u většiny konspiračních teorií se dávno ukázalo, že se jedná o konspirační praxi často později odtajněno, nebo rozkryto... V r. 2015 nám např "dezinformátoři" lhali, že se do evropy tlačí nekompatibilní nájezdníci a teď tohle... Dobře, že autor zmínil věčně opakovanou formuli o nevzdělancích.. ono totiž nestačí mít selský rozum, to si musíte nechat vysvětlit od někoho, kdo tomu "rozumí".. co na tom, že tito bojovníci proti "dezinformacím" musí tahat stále za ty samé nitky, říkat zločincům filantrop, vykořisťovatelům spojenec, zastáncům národní suverenity extrémista, okupantům hrdinové a džihádistovi mladík a mafiánovi šéfe.. to se pak nemůžou divit, že lidi jim "věří", když jejich výroky jsou blíže pravdě až po negaci..

Pátek, 6. listopadu 2020, 08:26Odpovědět

Petr Turek

Letí 2 letadla a spadnou 3 mrakodrapy...

Pátek, 6. listopadu 2020, 02:01Odpovědět

Chudela Pipa

ty vole to jsou hovna

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 23:48Odpovědět

Jaroslav Kotek

No já byl na testech 1.11. s tím že v pátek jsem ztratil čich, což jsem ale přikládal k nachlazení a rýmě, kterou mám doteď. Nicméně, následující den po testech mi přišla sms ze jsem pozitivní a dnes mi přišlo i vyjádření na e-mail,přímo z hygieny. Ale zarazilo mě že už nemusím na další test po těch deseti dnech. Jak pak má člověk vědět, když jsem byl jinak bez větších komplikacích, zda ten Covid furt v sobě nemám a vesele to nepřenesu dál....

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 22:53Odpovědět

Jan Steinbauer

Já se chodím testovat pravidelně a vím jak to funguje. Věřte mi, že to není okay ty testy :-) Podvod na velký úrovni. A pořádný prachy v tom lítají. Ti co mají prachy nebo si to umí zařídit si to udělají jak chtěj, ti co ne, mají smůlu. Nebylo to , ale tak vlastně vždycky na tomto světě ? Spravedlnosti by se člověk těžko dohledal zde na této zemi, ani bych se o to nesnažil, spíše bych se snažil být dobrým člověkem a snažit se jít příkladem druhým, tím, že dělám věci poctivě a proto , aby sloužili druhým a měli z toho radost. Ten kdo dává, nejvíce dostane. Ten kdo jen bere a myslí na sebe, nakonec o vše přijde.

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 20:12Odpovědět

Ludvík Michalka

Karel LacinaUrčitě to není hoax ,sám jsem se s tím setkal.Jestli je to pravda, určitě nebudeš mít problém sdílet foto s tou SMS.

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 19:45Odpovědět

Kachle Kachlic

podejte vsichni zaloby na stat za manipulaci a falesny testovani!!!!!stejne to bude i s cisly s mrtvymi s covidem...pletou do toho lidi,co umiraji na jiny nemoce a stari!!!!je to cely fraska a nekdo by si mel jit za to sednout!!!!!

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 17:54Odpovědět

Karel Lacina

Určitě to není hoax ,sám jsem se s tím setkal.

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 17:33Odpovědět

Nešel na testy, přesto mu přišla sms, že je pozitivní. Hoax, který se stal skutečností  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.