Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Trutnovská nemocnice od pondělí pozastaví plánované operace

Krajská nemocnice v Trutnově nebude od pondělí 19. října do odvolání provádět plánované chirurgické, ortopedické a gynekologické operace u objednaných pacientů. Chce zajistit dost lůžek pro akutní péči o pacienty s nemocí covid-19.

Dosud neakutní operace omezovala jen částečně, sdělila mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Podle ní krajské nemocnice v Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem ve čtvrtek operovaly v plném rozsahu a Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, omezovala neakutní operace zatím mírně.

"Přibývající počty pacientů s diagnózou covid-19 a velký tlak na vyčleňování lůžek v nemocnicích přivádí nemocnici Trutnov k dočasnému pozastavení plánované operativy," uvedla Chytilová. Nemocnice chce operace aspoň zčásti obnovit co nejdřív. "Byl bych rád, aby tento výpadek operativy byl pouze několikadenní," uvedl její ředitel Miroslav Procházka.

V nemocnicích hradeckého kraje je 142 lůžek pro pacienty s covidem-19, z toho 27 intenzivních. "Stále máme možnost kapacitu řádově o desítky standardních lůžek navýšit. Obsazenost je nyní více než dvoutřetinová, ventilovaná lůžka obdobně, počty pacientů rychle přibývají," řekla Chytilová.

V nemocnici v Trutnově je 14 lůžek pro pacienty s koronavirem

Trutnovská nemocnice má pro pacienty s koronavirem 12 standardních lůžek a dvě lůžka vybavená plicními ventilátory. Ve čtvrtek odpoledne tam bylo 12 pacientů s covidem-19. "Pokud se z důvodu zvýšené nemocnosti zaměstnanců nezhorší personální situace, předpokládá trutnovská nemocnice rozšíření kapacity standardních lůžek pro pacienty s covid-19 téměř na dvojnásobek současného stavu," uvedla Chytilová.

Epidemická situace v kraji se zhoršuje, denně přibývá 400 až 500 nových případů nákazy, v regionu je komunitní šíření, uvedli hygienici. Krajské nemocnice, které v očekávání většího množství pacientů s covidem v poslední době rozšiřují počty covidových lůžek, bojují s nedostatek zdravotnického personálu. Podle Chytilové v krajských nemocnicích chybí desítky zdravotníků kvůli ošetřování člena rodiny (OČR) i nemocenské a další desítky pracují v tzv. pracovní karanténě. "Například 50 zaměstnanců trutnovské nemocnice je v pracovní neschopnosti, 15 sester na OČR," řekla Chytilová.

Pomozte našim zdravotníkům, prosí nemocnice v Náchodě. Připravuje se na nápor pacientů

Náchodská nemocnice hledá v těchto dnech lidi, kteří mají zdravotnické vzdělání a mohli by pomoct personálu se zvládáním pandemie. Náchod už několik dní patří k nejvíce zasaženým regionům v Královéhradeckém kraji. V současné době je zde zaplněno...

Nemocnice žádá o pomoc dobrovolníky se zdravotnickým vzděláním

Nemocnice hradeckého kraje koordinují postup se státní Fakultní nemocnicí Hradec Králové, která také pečuje o pacienty s covidem.

I když by měli v příštím týdnu v trutnovské nemocnici začít pomáhat medici a studenti zdravotnických škol, nemocnice žádá o pomoc dobrovolníky z regionu se zdravotnickým vzděláním. "Uvítáme jakoukoliv pomoc externích zdravotníků, s ohledem na jejich vzdělání a profesní i časové možnosti," uvedl Procházka. Podobný apel tento týden vyslala i nemocnice v Náchodě. "Pomoc lidí se zdravotnickým vzděláním uvítají všechny nemocnice v kraji, nabídky již máme," řekla Chytilová.

Zapojení dvou nedávno dostavěných pavilonů v areálu náchodské nemocnice do rezerv lůžkové kapacity pro pacienty s covidem není podle Chytilové nyní reálné. I když by tam mohly vzniknout desítky nových lůžek, nemocnice by je pravděpodobně nebyla schopna sama kvůli nedostatku personálu zajistit. "Navíc prostory nových pavilonů jsou ještě v rukou stavebníků, kteří finišují práce a nejsou ještě vybaveny mobiliářem" sdělila Chytilová.

Autoři | Foto nemtru.cz

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, správa, Trutnov, Královéhradecký, pacient, COVID-19, Miroslav Procházka, Oblastní nemocnice Náchod, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Královéhradecký kraj, Jičín, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovská nemocnice od pondělí pozastaví plánované operace  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.