Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dneškem se zpřísňují opatření, od středy mají být ještě tvrdší. Výrazně se omezí sociální kontakty a shromažďování lidí

V Česku by se měla ode dneška na dva týdny zpřísnit opatření, kterými chce vláda zbrzdit šíření koronaviru. Zavřené budou památky, divadla a kina, zákaz bude platit pro koncerty a výstavy a také pro sportování. Omezené budou návštěvy v nemocnicích a na úřadech. Na druhý stupeň základních škol se vrátí výuka na dálku.

Protiepidemická opatření v ČR se po letním útlumu nemoci covid-19 zpřísňují od počátku září. Důvodem jsou narůstající počty nemocných. Denní přírůstky nakažených byly v minulém týdnu několikrát rekordní, rostou počty hospitalizovaných s koronavirem, pacientů s vážným průběhem nemoci a úmrtí. Nová omezení se podle hygieniků vždy projeví až s časovým odstupem.

Kulturní instituce se na dva týdny uzavírají

Z kulturních institucí musejí ode dneška zavřít galerie a muzea, lidé nebudou moct navštívit hrady, zámky a podobné kulturní objekty, hvězdárny a planetária.

Zakázané jsou poutě, představení cirkusů a varieté a také kongresy a veletrhy. Účast na vnitřních náboženských akcích bude omezena maximálně na deset lidí, dosud byl limit 100 účastníků.

Fotbalová i hokejová liga se hrát nebude, výjimku mají mezinárodní utkání

Vláda opatřením zrušila volnočasové i profesionální aktivity sportovců. Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy, jež se mohly hrát bez diváků. Tréninky a zápasy byly povolené s respektováním kvóty 130 lidí.

Výjimku z nových pravidel mohu dostat jen mezistátní utkání a akce, odehrát by se měly podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) domácí zápasy fotbalistů Sparty a Liberce v Evropské lize.

Některým žákům a studentům začíná distanční výuka

Zpřísnění postihne také školní výuku. Na druhém stupni základních škol se od dnešního dne bude učit prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají.

Zavřené zůstanou provozovny zájmových kroužků pro děti kromě školních družin.

Pro žáky nižšího stupně víceletých gymnázií to ale platit nebude. V základních uměleckých školách bude jen individuální výuka. Na výuku on-line přejdou vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Výjimky budou dál platit pro praktickou výuku.

Podobně jako dosud nebudou platit žádná omezení pro mateřské školy. Na prvním stupni zůstává prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.

Stopku mají i návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory

Úřady budou pro veřejnost otevřené jen dva dny v týdnu vždy na pět hodin.

Zakázané budou od pondělí také návštěvy v nemocnicích, domovech důchodců a dalších zařízeních sociální péče. Výjimku budou mít stejně jako dosud návštěvy u nezletilých pacientů nebo otcové u porodu.

V pondělí se mění úřední hodiny na úřadech v Královéhradeckém kraji. Mohou za to opatření proti koronaviru

Od pondělí příštího týdne omezí úřady na nařízení vlády úřední hodiny. Jak to bude fungovat na Krajském úřadě, hradeckém magistrátu, v Náchodě nebo Trutnově, připravila redakce Hradecké Drbny.

Vláda chce novými opatřeními předejít zahlcení zdravotního systému pacienty s covidem-19. Zároveň plánuje uvolnit lůžka v nemocnicích přesunem hospitalizovaných ze sociálních důvodů do hotelového ubytování. Jako náhradu za nakažené zdravotníky chce kabinet povolat mediky a Prymula požádal o pomoc při epidemii zdravotníky, kteří pracují v jiných profesích.

Další opatření začnou platit ve středu

Další nová opatření proti šíření koronaviru nového typu budou platit od středy, vláda o nich rozhodne dnes. Nemají plošně uzavřít ekonomiku jako na jaře, návrhy směřují především k výraznému omezení sociálních kontaktů a shromažďování lidí.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je zatím otevřená debata o tom, zda se nová pravidla dotknou i mateřských a prvního stupně základních škol. Je to nejtěžší rozhodování, řekl Babiš později České televizi.

Obory, které budou opatřením zasaženy, dostanou kompenzaci

Vláda podle vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO) chystá kompenzační opatření pro obory postižené omezeními. Pro podporu podnikatelů v kultuře připravuje 750 milionů korun, pro podnikatele ve sportu 500 milionů korun, pro provozovatele autobusové zájezdové dopravy miliardu korun.

Chystá také podporu pro organizátory veletrhů i podnikání v gastronomii. Vláda podle něj nezapomíná ani na nově uzavřené bazény či kina a počítá s prodloužením některých programů fungujících od jara, například s úhradou nájmů.  

ČTĚTE TAKÉ: Klicperovo divadlo v Hradci Králové bude muset zrušit 20 představení. Ztráty půjdou do milionů

ČTĚTE TAKÉ: Uzavření bude pro Safari Park ve Dvoře Králové znamenat milionové ztráty. Omezení zasáhne i Týden duchů

Prezident Zeman je pro pokutování lidí, kteří nenosí roušky

Prezident Miloš Zeman by důsledně pokutoval lidi, kteří nenosí roušky. Udělil by jim pokutu 2000 až 3000 korun. Prezident zopakoval, že si Česká republika nemůže dovolit další uzavření ekonomiky. Je proto proti tzv. lockdownu, který by ekonomiku ohrozil.

Zeman očekává, že zavedená opatření v podobě tzv. omezení volnočasových aktivit se ze 14 dnů protáhnou minimálně na měsíc.

Vojtěch byl ministr pro dobré počasí, místo něj nastoupil řezník

Zeman na dotaz, zda by měl za rozšíření epidemie převzít zodpovědnost premiér Andrej Babiš (ANO), řekl, že ji předseda vlády přijal tím, že vyměnil ministra zdravotnictví. Bývalého ministra Adama Vojtěcha (za ANO) nepovažuje za špatného ministra zdravotnictví, nebyl ale "ministrem kovidu".

"Byl to ministr pro dobré počasí. Musel nastoupit řezník," řekl. Za řezníka "v dobrém slova smyslu" považuje Prymulu. Nový ministr zdravotnictví se podle něj s "ničím nepáře", a když je nějaké nebezpečí, tak proti tomu hned zasáhne.

Zeman na testu nebyl, prý není příjemný

Zeman na koronavirus dosud testován nebyl. Počká si, až se testy budou dělat ze slin, protože odběry z nosohltanu nejsou příjemné. Z blízkých spolupracovníků podle něj nikdo koronavirus neměl.

Náchod je nejhorším okresem v republice v šíření koronaviru

Epidemická situace kolem koronaviru v okrese Náchod se dál zhoršuje. Podle včerejšího sdělení ministerstva zdravotnictví je okres Náchod z hlediska šíření covidu-19 za posledních sedm dní nově nejhorším okresem v ČR v přepočtu na 100.000 obyvatel. Za posledních sedm dní se tam objevilo 558 nových případů nemoci v přepočtu na 100.000 lidí. Radnice dvacetitisícového Náchoda vyzvala lidi k ohleduplnosti, krajská náchodská nemocnice posiluje kapacitu covidových lůžek.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, opatření, přísnější, ČR, nouzový stav, COVID-19, Česko, nemocnice, návštěva, Miloš Zeman, ANO 2011, Andrej Babiš, Roman Prymula, Náchod, Adam Vojtěch

Dneškem se zpřísňují opatření, od středy mají být ještě tvrdší. Výrazně se omezí sociální kontakty a shromažďování lidí  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.