Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

U pacientky krajské nemocnice v Jičíně byl potvrzen koronavir

V krajské nemocnici v Jičíně byl u jedné pacientky potvrzen covid-19. Byla tam hospitalizovaná s jiným onemocněním. V jičínské nemocnici podstoupí testy na covid-19 lidé, kteří s ní byli v kontaktu. Pacientka byla převezena na infekční oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je jediným zařízením v kraji, které nemocné s covidem-19 v současnosti léčí.

Není to poprvé, co byl v jičínské nemocnici potvrzen covid-19. Začátkem července měla pozitivní test na covid-19 lékařka neurologie jičínské nemocnice. Zdroj nákazy se u ní podařilo dohledat, není z nemocnice. Nakazila se ve svém volném čase. Před pozitivním nálezem několik dní chodila do práce.

V nemocnici v Rychnově testy šíření nákazy neprokázaly

Ani poslední výsledky testů na covid-19 v krajské nemocnici v Rychnově nad Kněžnou šíření nákazy neprokázaly. Zůstává tak sedm zdravotníků s potvrzeným covidem-19, všichni pracují na chirurgickém oddělení rychnovské nemocnice. Neměli příznaky nemoci, jsou v izolaci. Celkem tak bylo v souvislosti s rychnovskou nemocnicí otestováno zhruba 130 lidí včetně pacientů. U žádného z pacientů se nákaza dosud nepotvrdila.

"Dnes bylo vyšetřeno 45 vzorků, vše negativní," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje Aleš Cabicar (TOP 09). Druhá vlna testování v rychnovské nemocnici se očekává v příštích dnech.

Testování v rychnovské nemocnici spustila zpráva o nákaze u jedné zdravotní sestry, u níž pozitivitu na covid-19 odhalil ve čtvrtek 13. srpna preventivní test na dovolené v zahraničí. Neměla žádné příznaky, na dovolenou odjela už zřejmě nakažená.

Od pátku 14. srpna do neděle podstoupila testy v rychnovské nemocnici stovka lidí. Po třech potvrzených případech nákazy přibylo mezi zaměstnanci rychnovské nemocnice v pátek 14. srpna a v sobotu 15. srpna.

V nemocnici na oddělení chirurgie platí zákaz návštěv, ochromení zařízení podle zástupců krajských nemocnic nehrozí.

V Královéhradeckém kraji se v poslední době potvrdila nákaza koronavirem v několika firmách a institucích, včetně několika krajských nemocnic a dvou domovů důchodců. Dosud se ale neprokázalo tzv. komunitní šíření nákazy, pokaždé šlo o jednotlivce, kontakty se podařilo vytrasovat.

Královéhradecký kraj nadále patří v ČR k regionům s nejnižším výskytem nákazy. V Královéhradeckém kraji bylo dosud zjištěno 79,94 případu nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Lépe na tom byl v ČR už jen Jihočeský kraj, kde měli 72,82 případu na 100.000 obyvatel, vyplynulo z dnes zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Jičín, COVID-19, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Rychnov nad Kněžnou, Česko, Aleš Cabicar, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U pacientky krajské nemocnice v Jičíně byl potvrzen koronavir  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.