Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pronajímáte si loď poprvé? 7 tipů, jak vybrat tu správnou

Láká vás dovolená na lodi, ale nevíte kde začít? Vybrat si tu správnou loď může být docela zapeklité a je s tím spojena řada dalších úkonů. Proto vám přinášíme 7 tipů, které vám při výběru a rozhodování pomůžou.

1. Zjistěte, zda potřebujete kapitánské zkoušky

Vydat se na dovolenou na lodi, to není jen tak. Většinou musí mít někdo z posádky kapitánské zkoušky, alespoň co se týče nejpopulárnějších plavidel, jako je plachetnice nebo katamarán.

Zdroj: Pexels.com

Kapitánské zkoušky si sice může udělat každý a teoretickou část dokonce zvládnete také u nás v Česku. Ale pokud to už nestíháte, řešením je přidat se k nějaké posádce, která už kapitána má. Pokud je vás ale více a chystáte se třeba na loď s rodinou, můžete si pronajmout hausbót, na který většinou žádné zkoušky nepotřebujete. Další možností je půjčit si loď s kapitánem či celou posádkou. Cena bude sice podstatně vyšší, ale budete absolutně v klidu.

2. Sestavte si rozpočet

Ještě před samotným výběrem destinace a lodi si ověřte, kdo všechno pojede, kolik vás bude, co si daná posádka od dovolené na lodi slibuje a domluvte se s nimi, kolik chtějí za dovolenou na lodi utratit.

Díky tomu budete vědět, do jaké cenové kategorie se vejít a kde ušetřit. Nebo naopak zjistíte, že je váš rozpočet celkem štědrý a že si můžete pronajmout dražší plavidlo, třeba katamarán, a to rovnou i s kapitánem.

3. Vyberte si spolehlivou charterovou společnost

Vybrat si a rezervovat loď online už dnes není žádný problém. Na internetu najdete víceré charterové společnosti, na jejichž webových stránkách si prostřednictvím vašich požadavkům vyfiltrujte ta správná plavidla pro vás. Díky tomu také zjistíte, co všechno budete pro řízení té dané lodi potřebovat, podrobně si prohlédnete fotky plavidla a zjistíte cenu za pronájem.

Zdroj: Pixabay.com

Při výběru ale nehleďte jen na cenu. Pronajímejte si lodi jen přes ověřené charterové společnosti, které mají dobré recenze. Především se zaměřte na spolehlivost, kvalitu nabízených lodí, jejich služby a schopnost řešit nenadálé problémy.

4. Zvolte tu pravou destinaci

Díky charterových společnostem si můžete lodě pronajat doslova po celém světě. Myslete ale na to, že se nejdříve musíte dostat na místo a že se plavidla většinou pronajímají minimálně na týden. Proto si pro první dovolenou na lodi zvolte raději co nejbližší destinaci, kratší trasu i cíl.

Snad nejoblíbenější destinací pro Čechy je Chorvatsko, které v dostupné vzdálenosti nabízí nádherné moře a stovky malebných ostrovů, jako jsou třeba Kornati, Brijuni, Paklenské ostrovy a další. Lákavé je také dobré jídlo i pití a spousta malebných míst k zakotvení.

5. Typ lodi vybírejte podle posádky

Při výběru lodi myslete na to, že každý očekává od dovolené na lodi něco jiného. Někdo se těší na opalování se na palubě s drinkem v ruce, někdo se nemůže dočkat dobrodružství na vlnách, rodiče zase hledají bezpečí pro své děti. 

Pokud máte posádku, která touží po dobrodružství a chce zažít moře naplno, potom je pro vás vhodná plachetnice. Na té jsou vlny opravdu cítit. Lidé, kteří preferují bezpečnost, prostor a stabilitu, ocení katamarán. Pohodu vám zajistí také hausbóty, ale ty najdete hlavně na jezerech a řekách. A pokud toužíte po luxusu, dá se pronajmout také jachta.

Zdroj: Bigstockphoto.com

6. Nezapomeňte na pojištění lodi

Stejně jako v případě auta, také loď je třeba na vaši plavbu pojistit. Ceny případných oprav totiž můžou být velmi vysoké a vám pořádně zamávat s rozpočtem. Také pojišťovnu a typ pojištění si vybírejte obezřetně a zjistěte si různé recenze. Zajímejte se, co všechno pojištění kryje, jaká je spoluúčast nebo asistenční služby.

7. Kontrola při převzetí lodi

Častou chybou začátečníků bývá, že si při převzetí v marině loď pořádně nezkontrolují. Na prohlídku by měl přijít také technik dané společnosti, vy si ale zkuste loď pořádně prohlédnout ještě před jeho příchodem a připravte si otázky. Pokud jste kapitán, nechte zbytek posádky na pevnině, aby vám při prohlídce nepřekáželi. Před vyplutím si vše pečlivě vyfoťte, natočte a zdokumentujte případná drobná poškození, abyste měli důkaz, že jste je nezpůsobili vy během vaší cesty.


 

Ohodnoť článek

Štítky pojištění, rozpočet, Česko, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pronajímáte si loď poprvé? 7 tipů, jak vybrat tu správnou  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.