Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradecká nemocnice přijímá zhruba 10 nových pacientů s covidem denně. Rozšířit kapacity je nemožné

Fakultní nemocnice Hradec Králové má za sebou jeden z nejnáročnějších měsíců. Během února hospitalizovala přibližně 600 pacientů s potvrzeným onemocněním COVID-19. V průměru leželo v nemocnici od 200 do 230 pacientů s potvrzeným virem. Na jednotkách intenzivní péče stále leží kolem šesti desítek pacientů. Nemocnice je stále na pokraji svých kapacitních možností.

Od začátku pandemie přijala Fakultní nemocnice Hradec Králové téměř 2.200 covidových pacientů. V průměru je zde hospitalizováno kolem deseti nových lidí denně. Podle vyjádření nemocnice jde o stále mladší pacienty. 

„Zátěž na personál nemocnice je v posledních dvou měsících skutečně enormní. Počty pacientů začaly stoupat po vánočních svátcích a od té doby se příliv pacientů příliš nemění. Kromě péče o covidové pacienty samozřejmě poskytujeme veškerou akutní péči. Všem zaměstnancům nemocnice chci za jejich nasazení poděkovat,“ řekl ředitel nemocnice Vladimír Palička

Rozšířit kapacity není možné  

Ačkoliv je nemocnice na pokraji svého kapacitního limitu, další lůžka přidat nemůže. O pacienty na nich by se neměl kdo starat. Fakultní nemocnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu. Ti nejsou v práci kvůli karanténě nebo svým osobním důvodům. Stále tak chybí zhruba 300 zdravotníků. 

„Pozitivní je, že se díky oočkování zdravotníků daří snižovat počet případů COVID-19 mezi zaměstnanci nemocnice. Naočkována je více než polovina zdravotníků, další čekají na možnost očkování po prodělaném onemocnění COVID-19,“ dodává ředitel. 

Podobnou situaci řeší i nemocnice, které zřizuje Královéhradecký kraj. I ty se potýkají s dlouhodobým nedostatkem zdravotníků. I v těchto zařízeních je tak rozšiřování kapacity problémovou záležitostí. 

Očkování běží podle možností  

Fakultní nemocnice Hradec Králové od začátku ledna vyočkovala 17 tisíc dávek vakcíny Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Další tisíce vakcín nemocnice v rámci pilotního projektu poskytla praktickým lékařům. 

Kapacita očkování se odvíjí od množství dodávaných vakcín. Intenzivně připravujeme další rozšíření našich očkovacích týmů, abychom byli po zvýšení dodávek vakcín schopni očkovat 30 tisíc lidí měsíčně,“ dodal ředitel Palička. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky FNHK, Hradec Králové, nemocnice, únor, COVID-19, pacient, kapacita, očkování, lůžko, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Pfizer, AstraZeneca, Vánoce, Moderna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice přijímá zhruba 10 nových pacientů s covidem denně. Rozšířit kapacity je nemožné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.