Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Náchodská nemocnice má nový přístroj pro léčbu rakoviny prsu, ten přináší výhody pro nemocné i pro lékaře

Oblastní nemocnice Náchod má novinku v léčbě karcinomu prsu. Je tak jednou z deseti nemocnic v republice, které využívají přístroj SentiMag. Ten přináší celou řadu výhod jak pro pacienty, tak pro operatéry.

Při včasném záchytu rakoviny prsu je vysoká pravděpodobnost úspěšného vyléčení, kromě času ale hraje důležitou roli psychika pacienta. Velký význam má podle lékařů také komfort během léčby a minimalizace nutnosti dojíždění do vzdálenějších nemocnic.

„Za velké plus považuji, že na našem oddělení se operacím prsů u žen s touto diagnózou věnuje žena, lékařka, které se pacientky snadněji svěří. Letos na podzim se nám navíc podařilo za pomocí evropské dotace získat přístroj SentiMag, který léčbu karcinomu prsu výrazně usnadňuje,“ říká primář chirurgického oddělení Jaroslav Vokůrka. Díky novému přístroji už pacienti nemusí dojíždět na oddělení nukleární medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové. Na zmíněném oddělení byla ženě (či muži) do postiženého prsu aplikovaná radioaktivní látka, pomocí které se následně operatér při zákroku orientoval.

„Nyní se značení sentinelových uzlin provádí nanočásticemi železa a navigace operatéra je tak na principu magnetu. Látku zpravidla jeden až dva dny před operací aplikuje své pacientce přímo chirurg, který bude výkon provádět. V den operace je pak malým řezem pacientce odstraněna s tumorem i látkou označená lymfatická uzlina, která je první na řadě v případě v případě metastatického rozsevu. Následuje histologické vyšetření, které definitivně určí stadium onemocnění a následnou onkologickou terapii,“ popisuje mluvčí Lucie Chytilová.

Nový přístroj přináší vyšší komfort jak pacientům, tak lékařům. „Výhodou je časově krátká příprava pacienta před operací. Detekční látku Sienna+ je dokonce možné injektovat ambulantně,“ vypočítává pozitiva moderní metody operatérka Andrea Adamová. Chirurg má podle ní celou proceduru plně pod kontrolou, bez nutnosti spolupráce s dalším oddělením. Oproti dřívějšímu způsobu je tu také velká výhoda v tom, že pacienti ani zdravotnický personál nejsou vystavení radioaktivitě.

Chirurgické oddělení náchodské nemocnice navíc na jaře čeká stěhování do prostor nově postavených pavilonů. Komfort pro pacienty i zdravotnický personál se tak opět výrazně zvýší.

Ohodnoť článek

Foto Endomag

Štítky Sentimag, rakovina prsu, nemocnice, Náchod, zdraví, léčba, Oblastní nemocnice Náchod, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodská nemocnice má nový přístroj pro léčbu rakoviny prsu, ten přináší výhody pro nemocné i pro lékaře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.