Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Temném Dole v Krkonoších vznikne základna záchranářů, dokončena bude příští rok v dubnu

V Temném Dole v Krkonoších byla včera oficiálně zahájena výstavba základny a školícího centra krajských zdravotnických záchranářů. Hotovo má být v dubnu 2021. Základna vyjde na 42 milionů korun, z 90 procent bude hrazena z dotací, zbytek zaplatí kraj.

Díky vybudované základně budou záchranáři blíž k horským střediskům východních Krkonoš, jako například do Pece pod Sněžkou, Janských Lázní, nebo Malé Úpy. Pozemní záchranná služba sem zajíždí z Trutnova, což je poměrně daleko a dojezdové časy do těchto míst jsou na hranici zákonného limitu. Východní Krkonoše přitom patří k turisticky nejoblíbenějším oblastem.

„Pro záchranáře z trutnovské základny je hodně obtížné v horských oblastech dodržovat zákonem stanovený čas dojezdu na místo zásahu. Výstavbou dvou nových objektů včetně garáže umožníme záchranářům snížit dojezdovou dobu do celoročně navštěvovaných středisek východních Krkonoš," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Vizualizace nové výjezdové základny​

Samotné práce začaly už ale na jaře. K zemi musely jít dva nevyužívané objekty v majetku Královéhradeckého kraje. Na jejich základech teď vznikají dvě nové budovy, včetně přístavby garáže, která je propojí. Vznikne tu i zázemí pro ostatní složky integrovaného záchranného systému pro případy mimořádných událostí, jakými jsou například povodně. Pro potřeby krizové připravenosti je v rámci výjezdové základny navrženo zázemí až pro 16 osob.

Vybavení obou budov vyjde na přibližně šest milionů korun. „Například to bude nábytek i 12 simulátorů, na kterých budou záchranáři trénovat postupy při náhlé zástavě oběhu či kritickém stavu pacienta, nebo trenažér pro nácvik invazivních výkonů," uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Záchranná služba má v Královéhradeckém kraji 15 výjezdových základen ve 13 městech.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Základna záchranářů, Temný Důl, Krkonoše, výjezd, dojezdový čas, Královéhradecký kraj, dotace., Aleš Cabicar, TOP 09, Trutnov, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Malá Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temném Dole v Krkonoších vznikne základna záchranářů, dokončena bude příští rok v dubnu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.