Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Záchranná služba hradeckého kraje má nové výcvikové středisko

Zdravotničtí záchranáři Královéhradeckého kraje mají ode dneška k dispozici nové výcvikové středisko za více než osm milionů korun. Je v areálu základny letecké záchranné služby v Hradci Králové. Novinářům tu dnes řekli při představení pracoviště zástupci hejtmanství a zdravotnické záchranné služby.

Výcvikové středisko je v přístavbě hangáru letecké záchranky u Fakultní nemocnice Hradec Králové. Součástí je několik výcvikových modulů pro práci z obtížných podmínkách.

"Přebíráme nové výcvikové a vzdělávací středisko, je to první zařízení svého druhu v našem majetku. Dosud jsme naše záchranáře školili v učebně. Je tady sedm nebo osm trenažérů," řekl ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Libor Seneta.

Výcvik posádek bude pod audiovizuální kontrolou se zpětnou vazbou, takže instruktor může kontrolovat a případně usměrňovat práci záchranářů z vedlejší místnosti. "Máme kolem 400 zdravotnických záchranářů včetně externě spolupracujících lékařů. Kmenových zaměstnanců je více než 300. Plánujeme tady pravidelné výcviky, záchranář by se sem měl dostat tak dvakrát za rok," řekl Seneta.

V hale je například simulátor zásahu u dopravní nehody, kterou představuje osobní automobil na podvozku s možnosti otočení vozidla na bok či na střechu, nebo moduly simulující zásah ve stísněných prostorech. "Například jde o stísněné interiéry bytových jader, vysoké konstrukce a lešení nebo kanalizační šachtu," uvedl mluvčí krajské záchranky Ivo Novák.

Středisko také umožňuje na simulátoru jízdy vozidla s právem přednosti, výcvik řízení sanitky v extrémních podmínkách. Venkovní část tvoří například trenažér pro výcvik posádek vrtulníku, lze na něm trénovat také evakuaci lidí při povodních ze střechy či balkonu.

Královéhradecký kraj zahájil projekt na vybudování nového pracoviště krajské záchranné služby loni v květnu a dokončil jej letos v říjnu. Stavební úpravy a vybavení vyšly na 8,3 milionu korun, 85 procent šlo z Integrovaného regionálního operačního programu, pět procent ze státního rozpočtu, zbytek doplatil kraj.

Zdravotnická záchranná služba hradeckého kraje je příspěvkovou organizací kraje. Náklady na její roční provoz činí 370 milionů korun, z čehož více než polovinu hradí kraj.

Autoři

Štítky ČR, zdraví, správa, záchranná, Hradec Králové, FOTO, zdravotnická záchranná služba, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Ivo Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná služba hradeckého kraje má nové výcvikové středisko  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.