Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zdravotnický holding odmítl odpovědnost v kauze postižení dítěte. Rodina požaduje 22 milionů

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje odmítl odpovědnost za případ holčičky narozené v pardubické nemocnici, která zřejmě kvůli pozdnímu podání antibiotik proti nákaze streptokokem utrpěla trvalé poškození zdraví. Novinářům to dnes řekli zástupci holdingu. Rodičku z Vamberka před porodem nevyšetřila a nepřijala krajská nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara nebyl důvod, protože porod v Rychnově nezačal.

"Rychnovská nemocnice je certifikované zdravotnické zařízení pro provádění porodů od 36. dokončeného týdne těhotenství. Mám informaci, že pacientka byla v 33. týdnu, proto byl zcela oprávněně zvolen převoz do vyšší kategorie gynekologicko-porodnického zařízení. Podle našeho názoru o porod (v Rychnově nad Kněžnou) nešlo," řekl Cabicar. Kdyby porod začal, nemocnice by musela pacientku vzít.

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Nedonošené děvčátko po porodu 8. června letošního roku zřejmě kvůli pozdnímu podání antibiotik proti nákaze streptokokem a dalším komplikacím utrpěla trvalá poškození zdraví. Podle předběžných závěru kontroly lékaři v pardubické nemocnici miminku pozdě provedli specializované vyšetření na sepsi v krvi, které se provádí jen v krizových situacích.

Předtím než žena skončila v Pardubicích, ji nepřijala nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Případem se zabývá policie.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který se minulý týden účastnil ministerské kontroly v pardubické nemocnici, Fakultní nemocnici v Hradci Králové a v hradecké krajské záchranné službě, se tehdy před novináři podivil, že pacientka nebyla vyšetřena v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Vyjádřil názor, že žena měla v Rychnově odrodit. "Odmítám jakoukoli odpovědnost pracovníků zdravotnictví Královéhradeckého kraje," řekl Cabicar. Nemá informaci o tom, kdy by měla ministerská kontrola do Rychnova dorazit.

Podle ředitelky náchodské nemocnice Ivany Urešové, pod kterou rychnovské zařízení spadá, holding již spolupracuje s advokátní kanceláří, jež se specializuje na medicínské právo. Neuvedla, jestli připravuje holding právní kroky v souvislosti s některými vyjádřeními na adresu nemocnice. "Vyčkáme," řekla.

Holding dříve uvedl, že v Rychnově s rodičkou mluvila zkušená porodní asistentka, která další postup s lékařem konzultovala. Ten poté rozhodl o transportu rodičky do zařízení vybaveného pro péči o předčasně narozené dítě, tedy do hradecké či pardubické nemocnice. Vzdálenost z Rychnova do Hradce a Pardubic je prakticky identická.

Nakonec sanitka jela do Pardubic, protože hradecká nemocnice měla naplněnou kapacitu, což také ministerská kontrola potvrdila. Podle Prymuly posádka sanitky bez lékaře přijala pacientku ve stavu, který nebyl vyhodnocen jako bezprostředně hrozící porodem. Také fakultní nemocnice z dostupných informací neměla důvod považovat stav pacientky za rizikový, uvedl již dříve Prymula.

Policie případ vyšetřuje pro možné těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina děvčátka podala na nemocnici žalobu, žádá náhradu za vytrpěné bolesti a ztížení společenského uplatnění. Požaduje 22 milionů.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Autoři | Foto FN HK

Štítky ČR, nemocnice, právo, děti, Rychnov n.K., Královéhradecký, Rychnov nad Kněžnou, porod, Pardubická krajská nemocnice, infekční onemocnění, Královéhradecký kraj, Vamberk, Roman Prymula, Pardubice, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotnický holding odmítl odpovědnost v kauze postižení dítěte. Rodina požaduje 22 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.